FRANCUSKI PAVILJON

SILVIO VUJIČIĆ U DIJALOGU S VRTOM ZEMALJSKIH NASLADA 'Sve što volim je ili ilegalno, nemoralno ili još ne postoji'

Prije dvije godine Vujičić je počeo prikupljati biljne i organske uzorke, te u svom radu koristi kristale, otrove, psiho-aktivne stimulanse, parfeme i boje

Umjetnik Silvio Vujičić predstavit će publici svoj najnoviji projekt, više-osjetilnu instalaciju Everything I like is either illegal, immoral or doesn't yet exist u jednom od najizazovnijih umjetničkih prostora, Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu.

Rad na izložbi započeo je prije dvije godine, a uključuje intenzivno prikupljanje biljnih i organskih uzoraka te višestruku i dugotrajnu laboratorijsku obradu. Kristali, otrovi, psiho-aktivni stimulansi, parfemi i boje, mediji su koje Vujičić koristi, a ovim će radom objediniti svoja petogodišnja istraživanja.

Instalacija Silvija Vujičića napravljena je isključivo za Francuski paviljon koji i je kustoski zamišljen kao mjesto istraživanja u kojem autori reagiraju na izazove prostora. Vujičićev site specific projekt koristi čitav prostor paviljona te se kroz svoje dijelove referira na niz, ne samo prostornih, referenci.

Ekstrakcija boje iz ploda biljke Mirta

Kao i u nekim prijašnjim radovima, i ovdje umjetnik ulazi u dijalog s jednim od ključnih radova u povijesti umjetnosti, zahtjevnim radom flamanskog majstora Hyeronimusa Boscha poznatog pod imenom Vrt zemaljskih naslada (oko 1500. godine). Ovaj je triptih zbog svoje složenosti izazvao brojne teoretičare koji se još uvijek ne slažu u tome što je trebala biti glavna poruka triptih: moralno i didaktičko upozorenje ili vrlo detaljno uprizorenje ljudskih kušnji?

Dio instalacije: Proces piljenja knjige 'Politički razvitak Hrvata'

I dok Bosch u svojem radu želi udovoljiti učenom naručitelju te brojnim detaljima pokušava pridobiti pozornost, moguće i educirati gledatelja, Vujičića u njegovom radu to nimalo ne interesira. Njegov sustav funkcionira na više razina, a koliko njih ćete prepoznati ovisi samo o vama, vašem znanju, vašoj želji i zainteresiranosti i dubini s kojom želite/možete ući u priču.

Otvorenje je zakazano za petak, 23. listopada u 20 sati.

Izložba je otvorena do 13. studenog, svakim danom osim nedjelje, od 18 do 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:57