ANDREJ KLJAKOVIĆ

Sin glumačke dive Zdenke Heršak već se dokazao u glazbi, sad predstavlja i vizualno stvaralaštvo

Andrej Kljaković
 Privatni album
‘Moje slike su polja mogućnosti. Nikad se ne želim ponavljati i sa svakim budućim radom pokušavam načiniti bitnu razliku‘, kaže autor

Hrvatski likovni i vizualni umjetnik, kompozitor te pijanist Andrej Kljaković koristeći svoje skladateljske sposobnosti transformirao je tonske ideje u vizualnu umjetnost. Mijenjajući alate i načine svojega izričaja iz jedne umjetnosti u drugu, vjeruje kako je suština stvaralaštva ista, a stvarajući po površinama svojih slika tvrdi da to ne predstavlja ništa drugo do dijaloga između svjesnog i nesvjesnog uma bliskih, a nepoznatih stihova.

Često koristeći neku vrstu simbola metaforičkog mističnog znakovlja, Kljaković pokušava dešifrirati svijet tajanstva, koji će u nekoj točki budućnosti objasniti sam sebe. Zasad, ono ostaje tajnom vječne iskustvenosti.

Njegovi posljednji radovi predstavljaju one rađene na otvorenome, kao što su šumarci, vrtovi, balkoni, plaže itd. Ovaj opus s više od trideset djela nastao je na jadranskom otoku Mali Lošinj, dok su neka stvarana i u Zagrebu. Andrejeva vizualna djela možete pogledati na izložbama u Zadru (ZADART od 4. do 15. kolovoza), Vodicama (Knjižnica Vodice od 19. do 31. kolovoza) i Šibeniku (Azimut od 3. rujna do 1. listopada).

image
PROMO

Andrej Kljaković dolazi iz obitelji izrazitih umjetničkih korijena. Njegov djed Živko Kljaković i prastric Jozo Kljaković bili su slikari, crtači, umjetnici freske i pisci. Otac Vanča Kljaković bio je filmski, televizijski i kazališni redatelj, kao i scenarist te kazališni glumac, a majka Zdenka Heršak bila je filmska, kazališna i televizijska glumica te autorica brojnih knjiga. Također, njegova rođakinja Tisja Kljaković je slikarica i spisateljica.

Kao klasični pijanist Andrej je počeo stvarati već u dobi od sedam godina. Zatim je postao lider poznatih eklektičnih jazz grupa kao što su Lotus, Kljaković Eklektik Company i najistaknutiji kult bend Voices Of Nature u kojem je Andrej osmislio afro-arapski tip jezika. Nakon završene jazz akademije u Parizu otišao je u London gdje postaje glazbeni producent, radeći za najvažnije producentske kuće u svom vlastitom studiju, potpisujući izdavački ugovor s Bucks Music i ugovor s IDM music koji je izdao brojne Andrejeve albume. Kljaković poslije počinje komponirati i pisati libreta za glazbene teatre. Njegova "Tesla Rock Opera" predstavlja multimedijski glazbeni komad o životu i radu velikog i genijalnog izumitelja te vizionara Nikole Tesle.

image
Andrej Kljaković
Privatni album

Nakon "Tesla Rock Opere", Andrej je krenuo u pisanje libreta i glazbe za multimedijalnu operu “Transfiguration” baziranoj na renesansnim slikarima kao što su Rafael, Leonardo da Vinci i Michelangelo. Inspiriran time, počinje sanjati boje, oblike i forme koje su ga vodile njegovu angažmanu i iskazivanju kao likovnog i vizualnog umjetnika. Vjeruje u važnost hvatanja i sublimacije trenutka u kojem idejno nadahnuće možda nikad ne dobije drugu šansu.

Također osjeća snažnu povezanost glazbe i vizualnih umjetnosti. Andrej tvrdi da je glazba slika, a slika glazba koje izražavaju i odražavaju stanje uma jednog određenog trenutka.

A on sam o svom radu kaže: "Samouki sam likovni i vizualni umjetnik bez prethodne obuke ili izobrazbe. Prvenstveno slikam kroz svoju imaginaciju. To je igra manipulativne šanse. Osmišljavam tehnike; kreiram boje, oblike i forme bez ikakvog prethodnog znanja ili iskustva.

image
Andrej Kljaković

Koristim raznolike tehnike u Mix Media platformi. Od korištenja moje vlastite mješavine (visoko reljefna ručno izrađena teksturna mješavina koja proizvodi 3D vizure) često stvaram neku vrstu skulpturnog slikarstva umetanjem više različitih materijala, alata i tehnika. Mogu koristiti gips, kaučuk, pijesak, ljepila na vrući pištolj, inkorporirajući neke industrijske tehnike, miješani akril s industrijskim bojama kao primjerice glazura ili sprej itd. Površine koje koristim također variraju od panela punog drva, šperploče, kartona, platna ili papira.

Moje metode su neznane avanture nepoznatog prostora, oslobođene izravne asocijacije bilo čega određenoga. Moje slike su polja mogućnosti. Nikad se ne želim ponavljati i sa svakim budućim radom pokušavam načiniti bitnu razliku. Da moja djela ne bi bila posve apstraktna, često uzimam određene simbole, metafore i nešto poznato na nepoznatom području".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:47