U Botaničaru

Sjajno ilustrirane karte arhitektice koja stvara pod imenom Orla Bird. U subotu se uz izložbu najavljuje i čitanje tarota

Orla Bird

‘Samo čitanje tarota ne vidim toliko kao proricanje budućnosti nego više kao jasniji pogled u sadašnjost‘

Naravno, riječ je o kartama posve drugačijeg predznaka, moram se odmah na početku ograditi, no primijetila sam da se u posljednje vrijeme nekoliko umjetnica bavi temom karata. Ivana Pipal, čija se izložba može pogledati u MSU i vrijedna je svake preporuke, napravila je nedavno u suradnji sa psihoterapeutima asocijativne karte "Emocije i stanja", korisne u svladavanju i shvaćanju vlastitih emocija. Vizualizirali su 33 emocije i 50 različitih ljudskih stanja, a sve je izdala Planetopija.

image

Orla Bird

Promo/

Jednom mi je jedna od najdražih i najbližih slikarica, Lidija Šeler, pokazivala crteže koje je radila za tarot karte, po narudžbi i za strano tržište, ne mogu se sjetiti je li to zaživjelo. Sada, pak, autorica Dora Stipaničić, koja stvara i pod imenom Orla Bird, u Botaničaru izlaže radove nastale u posljednje dvije godine s naglaskom na ilustrirani tarot špil karata. Dora Stipaničić, arhitektica po struci, bavi se širokim spektrom vizualnih djelatnosti: od logo dizajna, osmišljavanja vizuala za brendove i ilustracija za privatne korisnike do dizajna nakita od mesinga, ručno oslikane odjeće i alternativne fotografske tehnike, cijanotipije. "Tarot se najčešće veže uz okultizam i magiju te se promatra kroz negativnu prizmu", opisuje umjetnica. "Kako je moj primarni interes ilustracija i prenošenje poruka kroz simboliku, špil od 78 karata bio je idealan poligon za prikazivanje apstraktnih koncepata objedinjenih jednim stilom. Samo čitanje tarota ne vidim toliko kao proricanje budućnosti (iako ne diskreditiram taj način kod drugih) nego više kao jasniji pogled u sadašnjost jer naizgled nasumično izvučene karte često postavljaju egzistencijalna pitanja koja se ne bismo sjetili postaviti sami sebi". Za ovu subotu u Botaničaru se najavljuje i čitanje tarota.

image

Orla Bird

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:21