NEZAPAMĆENI ZAHVAT

Skoro nitko nije primijetio da je zagrebačka katedrala skraćena za 30 metara: ‘To nije bio plan‘

 Lucija Ocko/Cropix
Niža je za nekih 30 metara, dio tornjeva je pao u potresu, a sad je skinuto još oko 15 metara oštećenih dijelova, ali se to od skele slabo vidi

Za neko duže vrijeme zagrebačka katedrala ostala je bez većeg dijela svojih tornjeva, gotovo kao katedrala Notre Dame u Parizu, te je od nedavno za nekih 30 metra kraća, jer su u sklopu opsežne obnove od posljedica potresa svi oštećeni komadi uklonjeni. Blokovi zvonika koji su bili oštećeni, te su skinuti mogu se vidjeti poredani ispred prvostolnice, svaki označen svojim bar codeom.

- Tornjevi su skinuti u visini jer su bili preoštećeni. Plan je bio skinuti oko 10 metara, ali se tijekom uklanjanja kamenih blokova pokazalo da su oštećenja veća te je skinuto oko 15 metara, a nisu već imali ni od ranije u potresu stradali dio od nekih 12 metara. Može se reći da je sad katedrala oko nekih 30 metara niža. Do sad je s čitava katedrale skinuto 4000 blokova, od kojih je svaki oko 100 kilograma težak - rekao nam je Ante Mlinar iz splitske tvrtke SPEGRA, koja je izvođač zahtjevnih radova na obnovi baštine.

image

Unutar skele je praznina

Lucija Ocko/Cropix

Kad se blokovi ili kameni ulomci skinu oni dobiju svoj bar code, potom se 3D skeniraju, i po tome će klesari raditi nove.

- Sva oštećenja su od dva potresa, te se gornja čipka tornjeva čitava morala maknuti, da bi se napravila nova - dodaje Mlinar.

image

U rujnu prošle godine još se ispod skele vide oštećeni zvonici koji su uklonjeni

Vanesa Pandzic/Cropix

Zanimljivo je i to da činjenicu da su tornjevi polako "nestajali" nije primijetilo mnogo Zagrepčana, jer su bili pod građevinskom skelom, a na dio skele je postavljena i slika katedrale. Skidani su oko šest mjeseci. Danas kad je portal 24 sata objavio razgovor ovim povodom s profesorom Građevinskog fakulteta Damirom Lazarevićem, svi su se iznenadili da ih doista nema, a nisu maknuti preko noći. Uklonjeno je oko 500 kubika kamena s oba tornja.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Kako smo pisali u siječnju 2023. godine, tada je počela ozbiljna obnova katedrale, nakon što je prije toga desetljećima trajala izmjena dotrajalog kamena bizeka kvalitetnijim kamenom travertinom, ali su sav taj raniji trud i posao uništila dva potresa. Tri su ključna segmenta aktualne obnove katedrale: razgradnja dijela njezine kamene strukture, skidanje vrhova zvonika u dužini, kako se sad pokazalo, većoj od 10 metara, te sanacija svoda i razgradnja svih nestabilnih kamenih dijelova same katedrale.

Na pitanje kad će sve biti gotovo i katedrala u punom sjaju nema još konkretnog odgovora, ali za sada, kako čujemo u tvrtki SPEGRA, sve ide prema planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 21:13