TOTALNA SENZACIJA

Skulptura hrvatskog umjetnika na aukciji prodana za nevjerojatnu svotu: ‘Osjećao sam se kao Biden!‘

Nikola Vudrag

 Privatni Album/
‘Čeličnu djevu‘ sam napravio od pet i pol tisuća čeličnih šipaka. Prodana je na aukciji u Varšavi za 712.000 eura‘, rekao je Vudrag

Skulptura "Čelična djeva" hrvatskog kipara Nikole Vudraga prodana je za golemu sumu, 712 000 eura, čime je potukao sve dosadašnje rekorde prodaje hrvatskih umjetnina. Tu je cijenu postigao na dobrotvornoj aukciji u dvorcu Palača Jana III u Varšavi.

"Bio sam kao Joe Biden ujutro, hodao sam okolo. Nisam mogao vjerovati što se događa, da je ovaj rad prodan po takvoj cijeni. To je duplo od ostalog što se postiglo, što su skupili. Kupila je kompanija koja se bavi investiranjem u industrijske zgrade". Napavljena je od pet i pol tisuća metalnih šipki od tri centimetra, predstavlja grčku kazališnu masku Persona i simbolizira uloge u životu".

O Vudragu smo pisali u više navrata. Kako nam je rekao u jednom intervjuu: "Iz Zagreba sam doselio u Varaždin i u dogovoru sa Željkom Bunićem, direktorom Varaždinskog komunalnog poduzeća Varkom iznajmio bivšu tvornicu na sjeveru Varaždina u kojemu sam otvorio prostor kojeg sam nazvao "RezervArt". "RezervArt" je zapravo Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva. Na 60.000 kvadratnih kilometara parka nalazi se tvornica u kojemu sam se smjestio s još svojih osmero kolega umjetnika i bliskih nam struka. Želja nam je oformiti umjetničku industriju koja može konkurirati ozbiljnijim inozemnim galerijama i institucijama". U Varaždinu, ispred Tehnološkog parka, podigao je kip Nikole Tesle visok trinaest metara.

Pisali smo i o životnoj priči ovog umjetnika. Među ostalim je pričao: "Bio sam beskućnik, u Parizu su me skoro ubili, a danas moćnici ne pitaju za cijenu kad kupuju moje radove".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:01