U SKLOPU FESTIVALA

Slatka zakuska u Kavkazu: Gastronomsko-nadrealistični susret Doručak kod Krleže

Miroslav Krleža
U 7 sati ujutro okupit će se ljubitelji Krleže kako bi kušali doručak u formi slatke zakuske

U okviru 9. festivala Miroslav Krleža koji se održava od 2. do 7. srpnja, posljednjeg dana festivala održava se I gastronomsko-nadrealistični susret, Doručak kod Krleže, u Kavkazu, kazališnoj kavani.

U 7 sati ujutro okupit će se ljubitelji Krleže kako bi kušali doručak u formi slatke zakuske, slatkiša koja je Krleža naročito obožavao, kafe-šnite uz čaj, kavu i/ili jutarnju rakiju. Krleža je, naime, volio slatko kako je zapisala Eliza Gerner I kako kadet u Pečuhu je pisao ljubavne pjesme po narudžbi prijatelja Milana Arka za njegovu djevojku.

Ova gastronomska posebnost Doručka kod Krleže nastala je na temelju Krležina pisma Mati Lončaru u kojemu je Krleža autoironijski, prema kabalističkom sustavu tumačio brojeve vezane uz vlastito rođenje. “Dijete je, dakle, rođeno 7.7. 1893. u 7 sati ujutro, a čitao sam u Miljukovim ruskim Pariškim novinama godine 1938 da će se ova astrološko-kabalistička kombinacija javiti opet za nekoliko stotina godina, jer zbroj broja 1893 iznosi 21, a to je opet djeljivo s 3, daje tri sedmice, a sudbina djeteta zapletena u ovom kolopletu od sedam sedmica nije od ovog svijeta, završit će svoj život na štakama! Bravo!”, objavljeno je u knjizi Krleža danas.

Od svih se posjetitelja traži da, kako bi se upotpunio doživljaj, odjenu bijelo. Doručak će biti upotpunjen programom u kojem sudjeluje Kristijan Beluhan, Ivana Starčević, Mladen Baraković, Mario Igrec, Tonko Maroević, Natalija Đorđević, Ivana Bolanča, Mada Peršić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić i Goran Matović koji je osmislio i koncept. Istoga će se dana, kao završna predstava i događanje boutique-festivala koji se uspijeva održati koroni usprkos u atriju Leksikografskog muzeja održava, naravno, koncertno čitanje Krleže, Djetinjstvo u Agramu.

Senka Bulić je redateljski, a Ana Prolić dramaturški obradila djelo u kojem će nastupiti Andrej Dojkić, Filip Križan, Tena Nemet Brankov, Ana Kvrgić, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Lucija Barišić i Matija Antolić. U adaptaciji Krležina dnevnika, kao i Fragmenata, rekonstruiraju se prizori Krležina djetinjstva. Danas, u ponedjeljak, održava se u istom prostoru Maskerata, karnevalska ljubavna igra iz 1913. godine u kojoj nastupaju Hana Hegedušić, Karlo Mrkša i Marinko Prga u režiji i adaptaciji Ivana Planinića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:39