Ron Haviv

Slavni američki fotograf za Jutarnji: ‘Sve me podsjeća na situaciju u Hrvatskoj 1991.‘

Ron Haviv

 Neilson Barnard/Getty Images/Profimedia
Ron Haviv snimio je neke od najvažnijih fotografija u Vukovaru, koje su obišle svijet, a koristile su se i na suđenju u Haagu

U Ukrajini situacija eskalira iz minute u minutu. Čini se da za ruskog predsjednika Vladimira Putina pravila više nema. Složit će se i naš sugovornik, Ron Haviv, proslavljeni svjetski fotograf koji se nalazi u Kijevu.: "Da, rekao bih da je tako".

Tri dana prije prvog napada Haviv je snimao sprovod kapetana Antona Sidrova, koji je ubijen. Najpotresnija je snimka djeteta koje se drži za majčine skute, uplakana lica žena naziru se pod maramama.

Mnogi ipak nisu vjerovali, unatoč upozorenjima, da će do sukoba doći, a naročito ne u ovim razmjerima: "I meni se čini da mnogi nisu vjerovali da će se to dogoditi. Sve me to podsjeća na situaciju kakva je bila u Hrvatskoj 1991. godine i u Bosni 1992.", kaže Haviv. Naime, Ron Haviv dobro je poznat našoj publici, autor je nekih od najpoznatijih fotografija iz Vukovara, autor je i knjige "Blood and Honey: A Balkan War Journal". Njegove su se fotografije koristile i kao dokumenti tijekom suđenja u Haagu. I on je mislio da su ratovi u Europi gotovi, no kako govori: "Nažalost, svi mi koji smo vjerovali u to pogriješili smo".

Nedavno je na Ted Talku govorio da je tijekom karijere dokumentirao tri genocida, u Ruandi, u Bosni te u Darfuru. Rekao je da on i njegovi kolege ratnim fotografijama pokušavaju pomoći ljudima da se suoče s onim što se događa, da eventualno spriječe sljedeći genocid. Kako ističe u razgovoru za Jutarnji: "Svojim radom pokušavamo utjecati na ljude, no to je veoma spor proces i lekcija je koja se, očito, teško uči. Teško je provjeriti koliko zapravo imamo uspjeha".

Ron Haviv nagrađivani je fotoreporter, nominiran za nagradu Emmy i suosnivač Fotografske agencije VII, posvećene dokumentiranju sukoba i podizanju svijesti o pitanju ljudskih prava diljem svijeta, a dulje od tri desetljeća prati više od 25 sukoba.

Snimio je apokaliptične prizore iz srušenog Vukovara, suze dječaka koji se oprašta od oca, ubijenog hrvatskog policajca. Sada u Kijevu snima suze djece koje se opraštaju od roditelja, prizore koji slamaju srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:29