ŽAR PTICA

Slavni Bućanov plakat na aukciji u New Yorku po početnoj cijeni od 80 tisuća kuna

Naslovnica akucije Rare posters

 HAZU
Kako se navodi u katalogu aukcije, plakat je zapanjujuće originalna kreacija, istodobno bizaran, zanosan i raskošan

Od 25. veljače do 19. ožujka 2022. u PAI Galeriji u New Yorku održat će se 86. međunarodna aukcija rijetkih plakata (Poster Auctions International) na kojoj će na prodaju biti ponuđeni rijetki i kultni plakati od kraja 19. stoljeća.

Među 425 plakata je i antologijski plakat za balete Igora Stravinskog Žar ptica i Petruška u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 1983. čiji je autor hrvatski slikar, dizajner i grafičar akademik Boris Bućan koji je objavljen i na naslovnici kataloga aukcije.

"Ova aukcija ne samo da sadrži vrhunska djela naših najomiljenijih umjetnika, već uključuje i rijetko viđene slike, makete, crteže i knjige. Od dizajna Belle Époque Alfonsa Muche i Henrija de Toulouse-Lautreca do mode iz doba jazza, Paula Colina i Charlesa Loupota, na ovoj rasprodaji postoji doista nešto posebno za svakog kolekcionara", rekao je Jack Rennert, predsjednik Poster Auctions Internationala.

Cijena plakata Žar ptica kreće se između 10.000 i 15.000 dolara. Kako se navodi u katalogu aukcije, plakat je zapanjujuće originalna kreacija, istodobno bizaran, zanosan i raskošan i time perfektan dizajn za mitski uzlet mašte koji izazivaju Stravinskijevi baleti.

Prikaz Žar ptice opisan je kao androgina nejasna egipatska ptičja kreatura koja pozira u crvenim cipelama s visokom petom, koja je više stroga nego plamena, ali neupitno provokativna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:56