PHOTODAYS

Slavni portreti Tita i Che Guevare

 Zunic/CROPIX
Tijekom vikenda otvorene su izložbe na čak desetak lokacija. Mogu se vidjeti djela Franka Cape, Richarda Avedona, Helmuta Newtona

ROVINJ - Dani fotografije odvijaju se na desetak lokacija u Rovinju. Otvaranja su zaredala tijekom vikenda, uz brojne fotografske radionice, a izložbe ostaju otvorene sljedeća dva tjedna.

Najeksplicitniji izložak

Na dvije izložbe možemo vidjeti, među ostalima, djela najpoznatijih svjetskih imena kao što su Henri Cartier Bresson, Frank Capa, Richard Avedon, Helmut Newton, Man Ray i Nobuyoshi Araki.

U galeriji Adris otvorena je izložba “Tijela, predmeti i njihova slika”. Riječ je o odabranim fotografijama iz kolekcije slovenskog teoretičara umjetnosti Brane Koviča. Naglasak je na aktovima, brojčano najdominantniji je ciklus slavnoga Helmuta Newtona (iz serije “Cyberwoman”), a u postavu se jedna uz drugu mogu vidjeti najeksplicitnija fotografija s izložbe, što je crno-bijeli prikaz pera uz žensku stražnjicu Ralpha Gibsona. Poljubac dviju žena Grega Gormana tik je uz fotografiju koja prikazuje danas slavnog, a tada manje poznatog kipara Jeffa Koonsa). Datumom je nastariji na izložbi portret slavne muze Nusch Eluard koju je snimio Man Ray. U Zavičajnome muzeju u Rovinju izvrsna je izložba portreta koja je stigla iz Talijanskoga centra za arhiviranje i istraživanje fotografije. Među portretima na izložbi su četiri fotografije Tita kako igra šah na Visu, koje je snimio Lifeov fotograf John Phillips (Tito ga je nazvao jedinim fotografom koji ga je dobro snimio), te poznati portret Che Guevare s potpisom Paola Gasparinija. Najstarije fotografije datiraju iz 19. stoljeća.

Novinska fotografiju

Istra je bila inspiracija prerano preminulom Rencu Kosinožiću, no u crkvi Svetog Tome prikazan je ciklus koji je snimao kada je s prijateljem, fotografom Željkom Burićem, putovao motorom po Južnoj Americi. U galeriji Batana izložena je najbolja novinska fotografija prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:40