ODLAZAK LEGENDE

Slavni umjetnik preminuo samo par sati nakon njegove supruge: ‘Nije mogao bez nje živjeti‘

‘Sve je umjetnost, govorio je Ben Vautier koji je 60-ih bio povezan s pokretom Fluxus, a bio je omiljen i među hrvatskim kolekcionarima

 Valery Hache/Afp
‘Na pernicama naše djece, na toliko svakodnevnih predmeta i u našoj mašti, ostavio je svoj trag‘, rekao je Emmanuel Macron o Benu

Poznati francuski umjetnik Ben preminuo je u 88. godini, tragično, samo nekoliko sati nakon smrti svoje supruge s kojom je bio 60 godina, priopćila je njegova obitelj u srijedu, pišu svjetski mediji.

Njegova supruga Annie doživjela je moždani udar u ponedjeljak navečer i umrla je u srijedu, stoji u priopćenju dvoje djece para, Eve i Francoisa.

"Ne želeći i nesposoban živjeti bez nje, Ben je tragično preminuo nekoliko sati kasnije u njihovom domu u Nici".

Ben je najpoznatiji po svojim duhovitim i ironičnim sloganima, najčešće ispisanim bijelom bojom na crnoj pozadini, dječjim rukopisom: "Čemu služi umjetnost?", "Je li novo uvijek novo?", "Što radiš ovdje?". Tvrdio je da iza šala uvijek stoji ozbiljna poruka.

Ti njegovi slogani naširoko su replicirali na školskim torbama, bilježnicama ili tramvajskim stanicama u Nici.

"Na pernicama naše djece, na toliko svakodnevnih predmeta, pa čak i u našoj mašti, Ben je ostavio svoj trag, sačinjen od slobode i poezije, prividne lakoće i neodoljive dubine", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi.

"Svijet kulture izgubio je legendu", rekla je pak ministrica kulture Rachida Dati.

Rođen kao Ben Vautier u Napulju 1935. godine, preselio se u Nicu sa 14 godina i tamo proveo ostatak života.

"Sve je umjetnost", govorio je ovaj umjetnik koji je 60-ih bio povezan s pokretom Fluxus. U tom duhu umjesto tradicionalnih umjetničkih djela, radio je "geste": stajao u izlogu galerije i vikao dok ne bi izgubio glas, organizirao predstave koje se nikada nisu dogodile ili klavirske recitale na kojima bi pijanist pobjegao.

Također, potpisivao bi sve što je htio, tvrdeći da je to njegova kreacija: tijela prolaznika na Promenade des Anglais u Nici, ili čak djela drugih umjetnika.

Prezirao je izlaganje u muzejima, i smatrao da umjetnost nije nikakav plod treninga i talenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 16:11