SKANDAL NA ART SCENI

Slavni umjetnik prodao najmanje tisuću slika s lažnim datumom nastanka, a nije ih čak niti on naslikao

Damien Hirst s radovima iz serije ”The Currency”

 Amer Ghazzal/alamy/alamy/profimedia/Amer Ghazzal/alamy/alamy/profimedia
Hirstovi odvjetnici tvrde da je to uobičajena praksa u konceptualnoj umjetnosti

Slavni britanski umjetnik Damien Hirst opet je u središtu skandala. Nakon što je istraga The Guardiana nedavno pokazala da je jedno od njegovih čuvenih djela, morski pas u formaldehidu, nastalo mnogo kasnije nego što je umjetnik tvrdio, sada je taj list doveo u pitanje još najmanje 1000 njegovih slika pod istom sumnjom. Datum uz potpis na njima ne odgovara stvarnom nastanku djela.

Prema pisanju lista Hirst je izradio čak 10 tisuća slika, od kojih svaka sadrži raznobojne ručno oslikane točke na A4 papiru, kao dio projekta pod nazivom The Currency. Na radovima je uz potpis umjetnika napisana 2016. godina kada su fizički i nastali, barem su tako tvrdili Hirst i ovlašteni prodavač tih djela. Guardianova istraga međutim pokazala je da je datacija lažna, kao i da Hirst nije naslikao te radove već njegovi pomoćnici.

Čak pet izvora upoznatih s nastankom djela, uključujući neke od slikara koji su stavili točke na papir, posvjedočili su da su mnoga od njih masovno proizvedena 2018. i 2019. godine.

"Njihovi iskazi sugeriraju da je barem 1000 – a moguće i nekoliko tisuća – slika iz serije The Currency napravljeno tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Proizveli su ih deseci slikara angažiranih u Hirstovoj tvrtki Science Ltd u dva studija, u Gloucestershireu i Londonu, u onome što je jedan izvor opisao kao ‘proizvodna linija Henryja Forda‘. Svaka je slika bila označena utisnutim žigom autentičnosti i olovkom ispisanim naslovom, datumom i potpisom na poleđini", piše Guadrian.

Radovi su, kako je poznato, pušteni u prodaju 2021., a kupcima se nudila mogućnost da nabave trajni digitalni zapis slika u obliku nezamjenjivog tokena (NFT). Hirst je tom prilikom izjavio da je to najuzbudljiviji projekt na kojem je do tada ikada radio, a prodaja mu je donijela oko 18 milijuna dolara. Kako je umjetnik svojedobno objasnio "projekt se sastoji se od 10 tisuća NFT-ova, od kojih svaki odgovara jedinstvenom fizičkom umjetničkom djelu napravljenom 2016. godine."

Kontaktirani za komentar od strane The Guardianovih novinara, Hirstovi odvjetnici nisu osporili da je najmanje 1000 slika za koje je umjetnik rekao da su datirane 2016. naslikano nekoliko godina kasnije. No, ipak, nisu im odgovorili na pitanja zašto je Hirst izričito rekao da su fizička umjetnička djela napravljena 2016. Također, zanijekali su, piše list, da je Hirst namjerno obmanjivao kupce, tvrdeći da je to njegova "uobičajena praksa" da fizičke radove u konceptualnom umjetničkom projektu datira s datumom koncepcije projekta, što je u slučaju The Currency bila 2016. godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 11:14