IZLOŽBA 'THE DRAWN BLANK SERIES'

Slikarstvo Boba Dylana oduševilo likovne kritičare

Krateći vrijeme tijekom koncertnih turneja od 1989. do 1992., Bob Dylan je često svoj neobuzdani kreativni duh smirivao skicirajući prizore na koje je nailazio - bicikl pokraj drvoreda, željeznička pruga na rubu grada, pogled s balkona, prizori s ulice, interijeri...

Tu su i intrigantni prizori, poput slike “Dvije sestre” koja prikazuje djevojke na krevetu. Zbirka tih crteža i skica objavljena je u knjizi “Drawn Blank” 1994. godine i možda bi ostala tek dio usputne ostavštine ovog velikog glazbenika da nije bilo njemačke kustosice Ingrid Mössinger, koja se oduševila Dylanovim likovnim radom.

Kako je sam Dylan crtao svoje skice s idejom da posluže kao predložak za kasnije slike, ova mu je ponuda dala poticaj da konačno poradi na likovnoj viziji koju je čuvao niz godina, te se odlučio da ih realizira u akvarelu i gvašu. Rezultat je naišao na kritičarske salve hvale izlaganjem 2007., a sada je prvi put izložena u cijelosti u londonskoj galeriji Castle Art Fine. Za razliku od prvotnih krhkih skica, Dylanova vibrantna platna pršte ekspresivnošću. Kao što je u svoje stare pjesme novim izvedbama upisivao nova značenja, tako je i u likovnosti izražavao cijeli niz osjećaja i interpretacija, često slikajući nekoliko verzija iste slike u različitim koloritima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:54