Galerija Kranjčar

Slike Ane Sladetić ironiziraju stereotipe o ženama, pogledajte i kako izgledaju u 3D-u

Ana Sladetić

 Galerija Kranjčar
Njezine protagonistice čuvaju djecu, kupaju se, usisavaju... Na slikama su i bidermajer namještaj, šarene tapete i tepisi...

Umjetnica Ana Sladetić u Galeriji Kranjčar, na izložbi "Izolirana prisutnost" izlaže svoje najnovije radove, koji su među ostalim direktan odgovor na pandemiju.

Jedan je to od najboljih u likovnoj umjetnosti odgovora na pandemiju kod nas, ali i ujedno istraživanje spoja suvremenih tehnologija i tradicionalnog medija.

Ono što ćete ugledati s ulaza četiri su slike, većih dimenzija, tehnički sjajno naslikane. Na slikama su protagonostice, žene, naslikane pastelnim bojama, jedna usisava stan, druga se kupa, treća uređuje, četvrta igra s djecom. Sama će autorica pojasniti kako ironizira stereotipe o ženskom liku: ona koja čisti, brine se za druge odmara, uljepšava... Na tim su slikama i bidermajer namještaj, šarene tapete i tepisi, ružičasti jastuci, vaze i slično.

image

Ana Sladetić

Galerija Kranjčar

Tema je, također, kako je za pandemije dom poprimio ulogu radnog prostora, dječjeg vrtića i učionice, u kojem je poljuljana dosadašnja uloga sigurnog prostora.

No, pažljivim ćete čitanjem, a napisano je to uz radove, pronaći kako je riječ o slikama koje, preko QR koda pred vas postavljaju protagonistice u treću dimenziju.

I, uistinu, kada preko mobitela i QR koda počnete gledati, iznova, sliku, pred vama će protagonistica sa slike početi usisavati u 3D dimenziji. Isto je i s ostalim slikama, ženski lik uživa u kupki, uzdahne, pogne glavu i zažmiri... Riječ je, dakle, o slikama na platnu u tehnici akvarela u kombinaciji s AR, odnosno augumented reality.

image

Ana Sladetić

Galerija Kranjćar

Dio izložbe čine i gobleni. Među njima je i starinski goblen na kojemu je gospođa s vrčem uz vodu, u pozadini je alpski pejsaž. No iz te vode, ako se približite, curi sredstvo za dezinfekciju ruku.

Izložen je, i pažljivo uramljen, poznati goblen u kojemu žena u žutoj haljini u naslonjaču čita. Ovaj rad u sebi ima ugrađen stroj koji mjeri propisanu distancu, pa ako ste bliže radu više se led lampica upali. Riječ je o seriji radova "Welcome". Suradnik je na interaktivnim goblenima bio Alen Mršić, a produkciju je radio Kontejner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:47