Mark Rothko

Sliku ‘Žuto i plavo‘ koja je postala umjetnički simbol otpora u Ukrajini naslikao je Latvijac

Mark Rothko

 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia
Prodana je svojedobno za 46 milijuna dolara, iako je početno bilo predviđeno upola manje novaca

"Žuto i plavo (Bez naziva)" naziv je slike čiji je autor Mark Rothko, umjetnik podrijetlom iz Latvije, a koji je svoju karijeru realizirao u Americi. Rođen je kao Marcus Y. Rothkowitz. Sam umjetnik sliku koja je nastala 1954. godine nije tumačio kao ukrajinsku zastavu. To je tumačenje došlo naknadno, tako ju je isčitao jedan novinar, likovni kritičar. I sada se naveliko dijeli po društvenim mrežama, kao jedna od mnogobrojnih podrška narodu Ukrajine. Žuta i plava boja na zastavi datiraju još od 19. stoljeća, no nije bila u upotrebi od 1946. do 1991. godine. Neko su vrijeme vodile polemike oko nijanse plave na zastavi, ustanovljeno je da bi trebala biti nebeski plava boja.

Slika velikih dimenzija se, inače, nalazila u posjedu kolekcionarke Rachel Mellon, a ostala je upamćena i kao rad koji je oborio rekord na aukciji, prodana je svojedobno naime, za 46 milijuna dolara, iako je početno bilo predviđeno upola manje novaca. Tom su se podatku čudili svi oni koji nisu uživo mogli vidjeti rad ovog autora, ostali nisu, jer ako ste jednom uživo vidjeli Rothka, njegova pulsirajuća platna puna života, jasno vam je bilo da to nije tek puko slaganje boja, da stojite pred radom velikana.

U doba kada je naslikao ovu sliku, imao je pedeset jednu godinu, bio je na vrhuncu svojeg stvaralaštva. Na njega su utjecale i američka i europska umjetnost. Vjerovao je da nanosi boje nemaju vezu ni sa čim iz stvarnosti, da se gledaoca može prenijeti u beskonačan svijet. Te je godine sveukupno napravio tek dvadesetak slika sveukupno. Jedna od njih je "Žuto i plavo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:33