Anketa Jutarnjeg

Smiju li psi u hrvatske muzeje? Franceschi: ‘Šećite ih po livadama, ne po muzejima‘

Skulptura psa u muzeju

 Hshamrzgla/Alamy/Alamy/Profimedia/Hshamrzgla/alamy/alamy/profimedia
Većina ostalih ravnatelja hrvatskih muzeja ipak ima malo otvoreniju politiku prema kućnim ljubimcima

Mona Lisu (La Gioconda), najpoznatiji izložak renomiranog pariškog muzeja Louvre, u tome svjetski poznatome muzeju nećete moći posjetiti u pratnji svoga kućnoga ljubimca. Louvre ne dozvoljava ulazak životinjama. Iznimka su psi vodiči i psi u pratnji posjetitelja s motornim i mentalnim poteškoćama. Ukoliko poželite uživati u opusu velikog španjolskog slikara romantizma Francisca de Goyje, u madridskom Pradu će vas dočekati isto pravilo, dok su psi dobrodošli i u londonski Tate Modern.

No kakva je situacija u hrvatskim muzejima? Podudaraju li se pravila hrvatskih muzeja o kućnim ljubimcima s onima njihovih mnogo poznatijih europskih pandana priupitali smo ravnatelja Nacionalnog muzeja Moderne umjetnosti Branka Franceschija, ravnateljicu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivanu Andabaku, ravnatelja zbog obnove trenutno za javnost zatvorenog Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića te ravnateljicu splitske Galerije umjetnina Jasminku Babić.

image

Branko Franceschi

Vanesa Pandzic/Cropix

"Kućnim ljubimcima nije dozvoljen posjet Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, niti Galeriji Josip Račić. Smatram da nemaju nikakve koristi od posjete muzejskim i izložbenim prostorima. Koristi im kad ih vlasnici šeću po parkovima i u prirodi", smatra Franceschi.

U Galeriju umjetnina psima nije dozvoljen ulazak u zatvorene izložbene prostore, no jest u atrij te na terasu kafića, kaže Babić te objašnjava:

"Problem je to što nije moguće garantirati da pas neće obaviti nuždu u prostoru. Također, neki se ljudi boje pasa pa treba i na to misliti. Takva pravila ponekad zasmetaju vlasnicima malih pasa, no teško je raditi razliku između raznih vrsta pasa".

"Mi smo pet-friendly. Tolerantni smo, osim u slučaju gužvi. Naravno, psima dozvoljavamo ulazak na odgovornost vlasnika, prema standardima za javne prostore. Mislim da dolazak pasa u izložbene prostore ne bi trebalo niti stimulirati niti strogo zabraniti", mišljenja je Gašparović.

image

Ivana Andabaka

Tomislav Kristo/Cropix

Malo opušteniji pristup prisutan je i u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika gdje psima dopuštaju ulaz uz vodilicu i nadzor vlasnika.

"Mi smo galerijski prostor pa su uvjeti manje zahtjevni od onih u muzejskim ustanovama. Pokušavamo biti fleksibilni te inkluzivni. Iznimka su izložbe poput onih koje imaju osjetljive izloške na podu te puno scenografije", kaže Andabaka.

image

Ivana Andabaka

Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:24