DEJAN ŠTIFANIĆ

‘Snovi jednog brodograditelja‘: Posteri iz erotskih magazina iz brodogradilišta Uljanik

izložba rijeka

U prostoru Dnevnog boravka Rojca u Puli može se pogledati izložba uz koju se navodi da rad nije tek ‘doslovno dokumentiranje i preslikavanje fotografija i postera‘

U prostoru Dnevnog boravka Rojca u Puli otvorena je izložba Dejana Štifanića, "Erotski snovi jednog brodograditelja", a traje do 4. listopada.

Kakonavodi u pozivu na izložbu Goga Trajković, koordinatorica programa Dnevnog boravka:

"Izložba "Erotski snovi jednog brodograditelja" nije tek doslovno dokumentiranje i preslikavanje fotografija i postera iz erotskih i takozvanih "muških magazina" u jednom radnom ambijentu, u ovom slučaju, brodogradilištu Uljanik i TESU. Riječ je o izboru motiva i kadra kako bi se, preslikavanjem tih motiva, stvorila nova fotografija koja govori o prostoru i, prije svega, čovjeku - radniku, kojeg tu nema. Fotografije s ove izložbe nastale su u dva navrata - u veljači 2016. godine u pogonu TESU, te tri godine kasnije u brodogradilištu Uljanik. Prvotna ideja dolaska u te radne pogone nije bila snimanje ovih motiva, već općenito atmosfere radnog mjesta u odsutnosti radnika. Međutim, fotografirajući putem, teško je bilo izbjeći susret s "ljepoticama s naslovne strane" koje u grubosti ovakvog radnog mjesta čine svojevrsni slatki kontrapunkt - donoseći ljepotu kao utjehu. Opće je poznato da je fotografije ovog žanra moguće pronaći u gotovo svakoj automehaničarskoj radionici, kabinama glomaznih kamiona ili na mjestima koje krasi težak rad. Međutim, ono što je specifično za Uljanik je njegova veličina i veliki broj radnika koji su tijekom svoje duge povijesti tu ostavili svoj trag. Na pojedinim podlogama moguće je pratiti više slojeva postera i isječaka - svojevrsno palimpsestiranje i kolažiranje koje seže sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Zanimljivo je za brodogradilište, nadalje, da nema vanjskih posjetitelja što je također element slobode u odabiru motiva i načina koreografiranja radne scenografije.

image

izložba rijeka

Pored erotskih motiva u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi druge omiljene zanimacije muškaraca poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini pa čak i Damir Kajin.

Izložba "Erotski snovi jednog brodograditelja" treći je i finalni produkt projekta u kojem su u ljeto 2019. Štifanić i Marko Grbac Knapić dobili dozvolu uprave da slobodno hodaju halama Uljanika tijekom tri dana. Uz ovu izložbu realizirani su i video "Uljanik", te film "Rasparagan".

Dejan Štifanić profesionalno se bavi fotografijom i autor je mnogobrojnih izložbi fotografija, te sudionik u projektima koji uključuju video, muziku i kazalište. Osnivač i voditelj udruge Studio KaPula sa sjedištem u DC-u Rojc Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 11:25