UMJETNIČKI SKANDAL

ŠOK U MUZEJU POSVEĆENOM ČUVENOM FRANCUSKOM SLIKARU 'Shvatili smo da je više od polovice našeg fundusa zapravo bezvrijedna kolekcija krivotvorina'

Vue d'Elne, autor Étienne Terrus
 JAVNA DOMENA

Francuski muzej posvećen slikaru Étienneu Terrusu otkrio je da su slike za koje se mislilo da pripadaju Terrusovom opusu ustvari krivotvorine, piše BBC.

Terrusov muzej u gradu Elne na jugu Francuske otkrio je da on nije naslikao čak 82 slike koje nose njegov potpis, a koje su imali u svom fundusu.

Smatra se da više od pola fundusa čine krivotvorine. Slike koštaju otprilike 160 tisuća eura (1,19 milijuna kuna).

Djelatnici muzeja nisu bili svjesni da je riječ o krivotvorinama sve dok im to nije rekao povjesničar umjetnosti koji je posjetio muzej.

Vijeće Elne 20 je godina kupovalo Terrusove slike i crteže te ih je izlagalo u muzeju.

Povjesničar umjetnosti Eric Forcada kontaktirao je muzej prije nekoliko mjeseci kako bi im rekao da sumnja na to da slike koje izlažu nisu originali.

Muzej je potom oformio stručno povjerenstvo koje je nakon inspekcije radova utvrdilo da su čak 82 slike krivotvorene, odnosno da ih nije naslikao Terrus, koji potječe iz Elne.

Vijest o krivotvorinama objavljena je u petak kada se muzej ponovno otvorio nakon renovacija.

Gradonačelnik Elne Yves Barniol rekao je da ovo katastrofa te se ispričao svima onima koji su posjećivali muzej u dobroj vjeri, odnosno misleći da pred sobom imaju originalna djela autora.

Étienne Terrus je rođen 1857. godine u Elni, a tamo je i umro 1922. godine. Unatoč tome, Terrus je većinu svog života proveo u gradu Roussillonu u Pirinejima. Terrus je bio bliski prijatelj slikara Henrija Matissea.

France 3 piše da se na slikama mogu vidjeti neke zgrade koje su izgrađene nakon Terrusove smrti. Gradska je skupština uložila prigovor protiv osoba koje su naručile, naslikale i prodale krivotvorine, a policija trenutno istražuje slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27