ANTE STRINIĆ

SPLITSKI KIPAR 'Doznao sam da je Marulić vjerojatno nosio i ručni sat, ali ga nisam stavio na bistu jer bi se vjerojatno mislilo da pretjerujem'

 Niksa StipaniČev / HANZA MEDIA

Kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u posjetu Latinskoj Americi ugodno se iznenadila kad su je obavijestili da je u Čileu postavljen spomenik Marku Maruliću, rad splitskog kipara Ante Strinića.

Taj osebujni umjetnik napravio je spomenik Maruliću kao dar grada Splita i počasnog konzula Čilea u Hrvatskoj Juroslava Buljubašića. “Na natječaju sam dobio prvu nagradu, a inspiraciju i ideju za bistu pronašao sam u Muzeju grada Splita, savjetujući se s kustosicom muzeja s kojom sam pregledavao crteže renesansnih nošnji tog vremena te se odlučio za rimsku nošnju koja je tada predstavljala posljednju modu. Doznao sam da je Marko Marulić vjerojatno nosio i ručni sat, što je neobičan podatak, ali ga nisam stavio na bistu jer bi se vjerojatno mislilo da pretjerujem.”

Strinić je kao akademski kipar u ranijim godinama bio posvećen portretnom kiparstvu i karikaturi, a portretirao je mnoge poznate i povijesne ličnosti, od bivših predsjednika dr. Franje Tuđmana i Stjepana Mesića, Françoisa Mitterranda, Vaclava Havela pa do Dalaj-Lame kojemu je njegov rad osobno uručen u prigodi posjeta Splitu i Hrvatskoj. “Moj portret pokojnog Splićanina Miljenka Smoje postavljen je u poznatoj splitskoj kavani Luksor na splitskom Peristilu. Napravio sam i bistu maršala Marmonta koja je postavljena u hotelu Marmont u Splitu, a po narudžbi prijatelja i mecene Juroslava Buljubašića.”

Trenutačno Strinić radi na projektu oslikavanja limova formata 50x50 cm u tehnici akrila, različitih motiva, od gradova i forme krugova do motiva Adama i Eve i Van Gogha.

- Ovaj projekt nastavlja se na nedavno završeni ciklus radova ‘Ante portas’, izložbu velikih metalnih vrata koja su trenutačno izložena u Scardona parku u Skradinu. Riječ je o starim industrijskim metalnim vratima koja su poslužila kao novo ‘slikarsko platno’, a radio sam ih tijekom 2017. uz pomoć metalskih radnika tvrtke Brodski servis u Šibeniku i uz organizacijsku i logističku podršku prijatelja Drage Mačeka - kaže Strinić. Projekt “Ante portas” prošlo je ljeto izazvao zanimanje publike i medija pa je u planu izložba velikih metalnih vrata iz tog ciklusa i u drugim gradovima, među kojima i u Zagrebu.

“Posljednjih nekoliko mjeseci radim skice za vratnice na crkvi u Župi Biokovskoj. Veliki izazov i veselje predstavljao mi je rad na vratnicama za crkvu Gospa od milosrđa u Splitu, koji je ostvaren u suradnji sa svećenikom don Rankom Vidovićem. Radio sam i druge sakralne motive te 15 reljefa koji su postavljeni na Križni put u mjestu Sitno Radnić, u Vrpolju iznad Trogira.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:55