Zanati i tramvaji

Stari Zagreb u malim staklenkama: pogledajte ovaj senzacionalan Philatzov projekt

Staklenke starog Zagreba

 Philatz
U staklenkama su se našli i nekadašnje telefonske govornice, kino Europa, tramvaj... ‘Prijašnje su mi minijature krali, sada su iza stakla‘

O Filipu Filkoviću Philatzu, jednom od autora hvaljene HRT-ove serije "Dulum zemlje", nedavno smo pisali kada je napravio projekt "Messy Ikea". Riječ je, podsjetimo, o interpretaciji Ikeina kataloga, no s neurednim, prljavim i uništenim prostorijama, a uz pomoć umjetne inteligencije.

image

Staklenke starog Zagreba

Philatz

Ovih je dana na društvenim mrežama podijelio novi projekt. Kako govori: "Ideja projekta "Staklenke starog Zagreba" je očuvati i prezentirati bogatu zagrebačku povijest i kulturnu baštinu korištenjem minijatura. To je svojevrsni nastavak projekta Mali Zagreb koji smo radili zadnjih nekoliko godina i instalirali minijature unutar gradskih površina". Podsjetimo, Mali Zagreb su bile minijature na zagrebačkim pločnicima.

image
Philatz
image
Philatz

Kako nastavlja: "Ovaj projekt je oblik pripovijedanja koji na malen način prikazuje različite aspekte prošlosti grada, poput starih zgrada, zanata, mjesta, tramvaja, kioska, znamenitosti i tradicije. Minijature su smještene unutar starih staklenih posuda, služe kao prozor u prošlost i pružaju jedinstven i nostalgičan pogled na povijest grada. Projekt je definitivno vođen dubokom ljubavlju i poštovanjem prema Zagrebu te fascinacijom njegovom prošlošću, kao i željom da se ta povijest podijeli sa širom publikom. Upotreba minijatura u ovom projektu nije samo način očuvanja i dijeljenja povijesti, već i način istraživanja novih svjetova i mogućnosti u malom obliku".

image
Philatz
image
Philatz

Za sada, ove minijature su u obliku skica, koje s vremenom planira realizirati u nekoliko oblika i veličina, no osnovna veličina minijatura bila bi 1:150.

"U planu je izložba koja bi uz ove minijature sadržavala i informativne panoe koji daju kontekst i povijesnu pozadinu svakog od motiva. Želim da ova cijela ideja dobije sloj obrazovne vrijednosti jer želim da posjetitelji nauče nešto o povijesti i kulturi grada. Ovdje se ne radi samo o motivima koji su naprosto poznati, već se tu radi i o nekim manje poznatim, ali starim Zagrebačkim obiteljima dobro poznatim mjestima. Važno mi je učiniti projekt dostupnim široj publici.

Kada sam radio projekt Mali Zagreb, u drugoj sezoni koja je trajala prošle godine, ljudi su učestalo krali te minijature s ulica. Mi bi ih postavili, a one bi nestale već idući dan. Minijature su bile vibrantnih boja i zanimljivog izgleda i privukle su pažnju građana. Dogodilo mi se da sam bio na jednom tulumu i vidio našu minijaturu na polici, a jednom sam i uhvatio osobu koja je krala minijaturu. Stoga sam odlučio da nastavak rada na minijaturama bude u ovakvom obliku, iza stakla. Sviđa mi se oblik staklenke koje nas podsjećaju na prošlost i na naše zimnice koje su nam obitelji radile. Sada unutar tih staklenki omogućujemo promatračima da zarone u prošlost grada i dožive ga na nov i maštovit način.

image
Philatz
image
Philatz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:42