UMJETNIK U ANARHIST

Stilinovićeva retrospektiva u Budimpešti

ZAGREB - Velika retrospektiva radova konceptualnog umjetnika Mladena Stilinovića pod nazivom “Sing!” otvara se 22. travnja u budimpeštanskom Ludwig muzeju, što će biti njegova prva izložba takvog obujma ne samo u Budimpešti, već i u regiji.

“Ja sam anarhist po osjećanju i ne zanimaju me autoriteti poput države, crkve, škole i obitelji, jer imam svoje vlastite autoritete”, izjavio je jednom prilikom Stilinović, na čijoj će retrospektivi biti predstavljene njegove najznačajnije instalacije, kolaži, umjetničke knjige i videoradovi iz svih faza njegova umjetničkog djelovanja.

Grupa šestorice

Mladen Stilinović karijeru je počeo ranih sedamdesetih, a njegovi umjetnički počeci povezani su s eksperimentalnim filmom i poezijom.

Od 1975. do 1979. bio je član Grupe šestorice, koja je svoje izložbe-akcije održavala na ulicama i trgovima gradova diljem bivše Jugoslavije i najzaslužnija je za uvođenje akcionizma i urbanog intervencionizma u umjetnost. Stilinović se s vremenom prometnuo u jednog od najznačajnijih neo-avangardnih umjetnika na ovim prostorima, zanimali su ga odnosi između jezika umjetnosti i jezika ideologije, a svojim radovima kritizirao je institucionalnu hijerarhiju umjetnosti te društvenu ulogu novca i rada.

Izložbe u stanu

Jezik, siromaštvo, moć, smrt i represija bile su česte teme njegovih radova, umjetnički je obrađivao i Josipa Broza Tita, a u nedostatku vlastitog ateljea izložbe je često održavao u vlastitom stanu.

Izlagao je na najznačajnijim svjetskim izložbama poput venecijanskog i moskovskog Bijenala, te Documete u Kasselu, a njegova djela nalaze se u nekim od najuglednijijh svjetskih muzeja kao što su Muzej moderne umjetnosti u New Yorku i Centar Pompidou u Parizu. Izložba u Budimpešti ostaje otvorena do 3. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:55