StoryEditor
IZLOŽBA

Što sve skriva pločnik ispred crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku

 Božo Radić / CROPIX

Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika organizirali su izložbu “Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve Sv. Vlaha?”, koja je otvorena jučer u 4. lađi Lazareta.

Izložba je dio programa ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, a riječ je o prvoj u ciklusu izložbi kojima će Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika predstaviti dio brojnih arheoloških nalaza zabilježenih tijekom svog četrdesetogodišnjeg djelovanja.

Kako su obrazložili iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, sanacija pločnika ispred sjevernog pročelja crkve Sv. Vlaha obavljena je od 2. rujna do 25. studenoga prošle godine.

- Kako je u Dubrovniku povijest opipljiva na svakom koraku, tako se prilikom iskopa vrlo brzo pojavio nalaz arheološkog i kulturno-povijesnog značaja. Na dubini od dvadesetak centimetara pronađen je stari pločnik koji datira još iz 14. stoljeća, većinom izrađen od opeke narančastih, crvenih i oker tonova, veličine 24 x 4 x 7 i 24 x 6 x 7 centimetara.

Slagan je na podlogu od naboja crvenice, debljine do 7 centimetara. Pronađeno je ukupno 41 kvadratno polje dimenzija 210 x 210 centimetara. Polja su obrubljena kamenim rubnicima. Opeka je u dvadeset i osam polja položena na nož u tehnici riblje kosti (opus spicatum), a u dvanaest polja je slagana tako da tvori kvadrate. Samo jedno polje popločeno je oblucima - obrazložila je Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, u najavi izložbe.

Kako bi se povijesni pločnik što bolje očuvao, nakon snimanja i detaljnog dokumentiranja, zaštićen je geotekstilom i slojem šljunka, na koji je potom nanesena podloga, odnosno nosivi sloj na koji su položene kamene ploče, obrazloženo je. Srednjovjekovni pločnik pobudio velik interes građana pa je predstavljen i izložbom koja je otvorena do 25. veljače .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 05:45