Goethe Institut

Stota godišnjica rođenja poznatog umjetnika Josepha Beuysa obilježava se i u Hrvatskoj

Plakat za Beuysa
 Imbd
Program #Beuys100 propituje koliki je i danas snažan umjetnički utjecaj jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća

Goethe-Institut Hrvatska priredio je u povodu stote godišnjice rođenja Josepha Beuysa, program #Beuys100 kojim kojim propituje koliki je i danas snažan umjetnički utjecaj tog proslavljenog i jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća.
U suradnji sa Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca organizirat će se filmske projekcije, razgovori, diskusije, izložba i instalacija u javnom prostoru, objedinjenih pod naslovom Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa.


Prvo događanje bit će na sam 100. rođendan umjetnika, 12. svibnja, kada će se u suradnji s Dokukinom KIC i Subversive Festivalom predstaviti nagrađivani dokumentarni film "Beuys".
Njegov redatelj Andres Veiel uživo će se javiti iz Berlina i govoriti o svojoj fascinaciji tim umjetnikom, dugotrajnom istraživanju arhiva i projektima na kojima trenutno radi, najavljeno je iz Goethe-Instituta. Film je na programu i u četvrtak, 13. svibnja.
U suradnji s Dominom i Subversive Festivalom sredinom svibnja postavit će se instalacija u javnom prostoru mlade umjetnice Lucije Žuti koja se referira na sustavno uništavanje hrvatskih šuma koje poduzimaju odgovorna javna poduzeća.
Instalacija vuče korijene iz poznate Beuysove akcije "7000 hrastova – Gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave", započete na documenti 7 u Kasselu 1982. godine.


Uz pomoć volontera, Beuys je tijekom nekoliko godina na različitim mjestima u tom gradu posadio 7000 stabala zajedno s pratećim bazaltnim kamenom, nazivajući to socijalnom skulpturom. Projekt se s vremenom razvio u nezaobilazan dio javnog prostora Kassela, kao umjetnička i ekološka intervencija s ciljem poboljšanja urbanog životnog prostora, ali i velika promjena u poimanju umjetnosti.


U suradnji sa Subversive Festivalom 1. lipnja održat će se panel "Tko se boji Josepha Beuysa?" u kojem sudjeluju Catherine Nichols (umjetnička direktorica beuys2021) i profesor Timo Skrandies s Instituta za povijest umjetnosti Sveučilišta Heinrich Heine Düsseldorf i urednik Priručnika o Josephu Beuysu.


U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu 10. studenog će se otvoriti izložba "Wer nicht denken will, fliegt raus!" (Tko ne želi misliti, leti van!) koja će kroz plakate, razglednice i multiple tematski predstaviti najvažnije ideje Josepha Beuysa.
Kako je najavljeno, dio izložbe bit će posvećen djelovanju hrvatskih suvremenih umjetnika čiji su radovi nastali kao neposredni odgovor na njegovo učenje u smislu primjenjivanja njegovih metoda ili reinterpretacije njegova rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:51