Maria Primačenko

Stradala djela umjetnice iz Ukrajine pred kojom je ponizno klečao Picasso

Tweet ministra vanjskih poslova Ukrajine

Prema podacima, uništeno je oko dvadeset pet slika koje su se nalazile u Zavičajnom muzeju Ivankiv kraj Kijeva

Prema prvim objavama s Twittera, spaljen je Zavičajni muzej Ivankiv, koji se nalazi pokraj Kijeva. U muzeju su se nalazila vrijedna umjetnička djela ukrajinske narodne umjetnice Marije Primačenko. Vijest je putem Twittera podijelila jedna ukrajinska kolekcionarka ukrajinskih antikviteta i umjetnina, istraživačica i blogerica, a potom i Ministar vanjskih poslova iz Ukrajine, koji je napisao: "Slike su bile pohranjene u muzeju, stvorila je mnoga svjetski prepoznata remek-djela, njezin je talent prepoznao i Picasso". Prema podacima, uništeno je oko dvadeset pet slika poznate umjetnice iz Ukrajine.

Marina Primačenko, koja je živjela između 1908. i 1997. godine, bila je naivna umjetnica. Crtala je, slikala i bavila se keramikom, a bila je prepoznata od mnogih u svoje doba. Pablo Picasso posjetio je jednom njezinu izložbu u Parizu, te je rekao: "Klanjam se pred umjetničkim čudom, pred briljantnom Ukrajinkom". Unesco je, inače, 2009. godinu, proglasio godinom ove umjetnice.

Simbolika je u njezinim radovima jasna i eksplicitna, ona suprostavlja dobro i zlo, sive zone ne postoje u njezinoj interpretaciji niti umjetnosti, niti života.

U svojim djelima često suprostavlja dobro i zlo, nešto ružno nasuprot nečemu lijepom, što daje poseban kontrast i dinamiku. Još dok je bila djevojčica, oboljela je od dječje paralize, što je utjecalo na njezin život. Najčešće je slikala prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:17