PRIRUČNIM SREDSTVIMA

‘Stranci posvuda‘ tema je Venecijanskog bijenala. Hrvatska predstavnica je Vlatka Horvat, koja će u Veneciji imati i privremeni atelje

Vlatka Horvat

 Ministarstvo Kulture/
Horvat se ovim umjetničkim radom bavi migracijom, društvenom raspršenošću i raseljavanjem ukazujući na širok raspon drugih, širih tema

Nakon vrednovanja svih pristiglih prijedloga, na temelju Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, Povjerenstvo je jednoglasno odabralo projekt "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače.

Pristigle prijedloge razmotrilo je Povjerenstvo za odabir projekta čiji su članovi bili: muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti i predsjednica Povjerenstva Vesna Meštrić, umjetnik Tomo Savić-Gecan, umjetnik Kristian Kožul, umjetnik Zoltan Novak i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković.

Povjerenstvo za odabir projekta istaknulo je njihovu visoku kvalitetu i profesionalnu razinu od sadržajne, organizacijske, produkcijske i promotivne do financijske razine. U tom smislu članovi Povjerenstva izrazili su nadu da će se pronaći mogućnosti za realizaciju projekata izvan konteksta Venecijanskog bijenala u okviru izložbenih programa muzeja i galerija. Nakon evaluacije svih pristiglih prijedloga Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo ministrici kulture dr. sc. Nini Obuljen Koržinek predložiti imenovanje Antonie Majače za povjerenicu hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti s projektom "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" umjetnice Vlatke Horvat, koje je ministrica kulture prihvatila.

U obrazloženju predsjednice Povjerenstva Vesne Meštrić, navedeno je da "novi umjetnički rad Vlatke Horvat "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" najkvalitetnije odgovara na zadanu temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala "Stranci posvuda – Foreigners Everywhere", koju je postavio umjetnički direktor Adriano Pedrosa, ravnatelj Muzeja umjetnosti u São Paulu.

Vlatka Horvat se ovim umjetničkim radom bavi migracijom, društvenom raspršenošću i raseljavanjem ukazujući na širok raspon drugih, širih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna ekonomija i ekonomija darivanja te ideja povjerenja. Pored toga na suptilnijoj, ali ključnoj infrastrukturnoj razini, umjetnica polazi od prepoznavanja izvanrednog stanja kada je u pitanju klimatska kriza te značajnog ekološkog otiska institucionaliziranih načina proizvodnje, transporta i prezentacije suvremene umjetnosti, kao i naknadno, obično nevidljivo, zbrinjavanje izložbenog građevinskog materijala.

Umjetnički rad Vlatke Horvat u smislu proizvodnje, prezentacije i života materijala doslovno utjelovljuje vlastitu temu, generirajući ne samo svoju društvenu, već i svoju fizičku infrastrukturu "priručnim sredstvima", i naturalizirajući logiku odrasta i kontinuirane regeneracije "sredstava" u kontekstu suvremene umjetnosti.

Projekt "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" bit će realiziran kao akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive "kao stranci", reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore, te istovremeno, kao njihova međusobna intimna, društvena i performativna razmjena, koja se odvija tijekom cjelokupnog trajanja bijenala.

Vlatka Horvat u svom radu koristi različite medije i forme izražavanja – od skulpture i instalacije, do kolaža, radova na papiru, videa, fotografije i performansa, a projekte realizira u različitim kontekstima: u galerijsko-muzejskim prostorima, kazališnim i plesnim festivalima te u javnim prostorima. Reorganiziranjem i preslagivanjem prostora i društvenih odnosa koji u njemu djeluju, u svom radu često prerađuje prekarne odnose između tijela, predmeta, materijala, elemenata arhitekture i pejzaža.

U središtu njezinih projekata je istraživanje dinamike između subjekata i konteksta te modaliteta "prisutnosti" u prostoru – društvenom, fizičkom, psihološkom.

Međunarodno iskustvo povjerenice, kustosice Antonie Majače u organizaciji i realizaciji mnogih izložbi i projekata čvrsto je polazište za uspješnu realizaciju predloženog projekta. Antonia Majača živi i radi na relaciji Venecija – Berlin, a uz izložbene projekte, njezino područje istraživanja uključuje i političku filozofiju, kritičke studije, epistemologiju tehnologije i intelektualnu povijest. Od 2019. do 2021. bila je glavna istraživačica umjetničko-istraživačkog projekta ‘The Incomputable‘ na IZK - Institutu za suvremenu umjetnost Tehnološkog sveučilišta u Grazu, te je urednica publikacije "Incomputable Earth: Digital Technologies and the Anthropocene" ("Neizračunljiva zemlja: digitalne tehnologije i antropocen") (Bloomsbury, 2024.).

Predloženi umjetnički rad "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" Vlatke Horvat u potpunosti ispunjava zadane kriterije u smislu kvalitete umjetničkog rada, artikulacije projekta, načina i metoda provedbe, promocije te tehničkih i logističkih zahtjeva. Umjetnica i povjerenica - kustosica projekta i same žive u dijaspori te se na različite načine već godinama bave srodnim pitanjima i problemima u svojim višestranim praksama, a ovaj je projekt nova artikulacija njihovih dugogodišnjih istraživanja sustava interakcije i novih relacijskih ekonomija između ljudi, kao i između ljudi, objekata i procesa razmjene. Umjetnički rad Vlatke Horvat zamišljen je kao vizualno bogata, dinamična igra skulpturalnih elemenata, slika i crteža, a ujedno i privremeni umjetnički atelje u kojem će umjetnica boraviti u vrijeme bijenala.

Uzajamni procesi slanja crteža u i iz Venecije, putem raznih neformalnih putova i kurira, naglasit će dinamiku iskustva dijaspore, koju karakterizira kontinuirano kretanje – fizičko, emocionalno – između dvije ili više geografskih lokacija, između više mjesta koja doživljavamo kao "dom".

Zbog svega navedenog Povjerenstvo smatra kako će izabrani umjetnički projekt "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače ostvariti izniman uspjeh na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti u Veneciji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 21:50