IZLOŽBA

Strip autorica Ivana Armanini izlaže u labinskoj galeriji DKC-a ”Lamparna”

rad Ivane Armanini
Osim stripova Ivane Armanini, na izložbi je predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora.

Ivana Armanini, međunarodno afirmirana underground strip autorica izlaže u labinskoj galeriji DKC-a ”Lamparna”. Riječ je o samostalnoj izložbi “KOMIK od A do ZE”.
Osim stripova Ivane Armanini, na izložbi je predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora. To je druga po redu izložba u sklopu izložbenog ciklusa Akumulator 2, koji je osmislio voditelj Galerije “Lamparna” Damir Stojnić.

Po njegovim riječima, table Ivane Armanini tako su organizirane da se mogu iščitavati u oba pravca: i kao stripovi koji imaju svoju radnju, ali i kao cjelovite slike. Kako je ustvrdio u predgovoru izložbe, u njezinim stripovima samo se radi o tome da je označitelj ironijskim odmakom oslobođen težine označenog, rezervirajući si tako vječito prazno mjesto.
"A prazno mjesto uvijek priziva da ga se zauzme, da se na njega sjedne, ne bi li ti već u idućem trenu dalo vritnjak, taman kad pomisliš na osvojeno prijestolje. Općenito je tako u životu, a Ivanini stripovi tako vjerno preslikavaju upravo taj proces".

Stojnić smatra da će možda zato posjetitelji ponekad imati osjećaj da se njezini stripovi izravno obraćaju njima i na neki ih način pomalo sprdaju. "Ako im se u tome pridružite, učinak može biti terapijski blagotvoran", poručio je najavljujući izložbu.
Ivana Armanini (1970., Zagreb) diplomirala je 1995. slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a 2002. godine osniva "Komikaze" – međunarodnu mrežu za proizvodnju i promociju autorskog stripa te za širenje strip aktivnosti na internetu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora.

Komikaze svake godine objavljuju tiskani album stripova, koje tijekom godine prezentiraju i u svojim webzin izdanjima. Prošlogodišnje izdanje Komikaze album br. 18 dobilo je Grand Prix za alternativni strip na najvećem europskom strip festivalu u francuskoj meki stripa Angoulemeu. Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija, ostaje otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati isključivo uz prethodnu najavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:10