PROJEKT MSU

SVAKI DAN NOVI RAD U ONLINE GALERIJI Pedesetak umjetnika o izolaciji i strepnjama

Rad Maje Rožman
 

Budući da se nalazi u Novom Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti jedan je od rijetkih zagrebačkih muzeja koji nije stradao u potresu te je nakon prvih mjera popuštanja vezanih uz koronavirus od ovog tjedna otvoren za posjetitelje.

No, ne treba zanemariti niti njihov online projekt, dvojezičnog naziva “FB for your thoughts/FB misao na dan”, koji se može pratiti preko Facebooka. Ideja je da umjetnici zabilježe, svaki na svoj način i u skladu sa svojim umjetničkim stilom, netipičan trenutak koji danas živimo. Dogovoreni su radovi s preko pedeset umjetnika koji su se odazvali na njihov poziv, projekt je započeo 15. travnja, objavljeno je do sada sedamnaest radova.

Rad Sandre Sterle

Najnoviji potpisuje Tea Jurišić. Duhovita umjetnica, o čijim smo radovima vezani uz aktualnu situaciju nedavno pisali, crta na posljednjem papiru role WC papira, koji je još nedavno bio jedan od najpoželjnijih kupovnih proizvoda. Naziv je rada “Zadnji papir”.

Lica s maskama

Potom, jedan od naših najboljih fotografa Boris Cvjetanović snimao je detalje tramvajskih tračnica, koje su neko vrijeme u Zagrebu bile bez prometa. Sven Klobučar poslao je svoje crteže u vidu dnevničkih zapisa. Ana Sladetić nacrtala je akvarel s cvijećem, čiji je naziv “Feeling the outside”.

Rad Maje Rožman

Ironično tretirajući kulturni proizvod poput robe u dućanu, Vlasta Delimar na bijelom papiru ispisuje “Odmor od umjetnosti 13. ožujka do 23. lipnja”. Siniša Labrović je kroz nulu probio strelicu s krvavim suzama. Maja Rožman, pak, u opisu selfija s maskom preko koje je iscrtala “novo” lice piše: “Ne mogu podnijeti to da ljudi više ‘nemaju’ lica … s maskama ne prepoznajem nikoga - niti sebe, niti druge. Pa sam na maske otisnula lica za svaki dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rad Irene Frantal

Ako je ova čitava situacija s maskiranjem čudna, neka barem bude čudna do kraja.” Sandra Sterle poslala je crtež u kojemu se gleda u ogledalo, no od ogledala se skriva pod maskom, Paulina Jazvić ispisala je na slici jednu riječ “Touch” (dodir), Jelena Bando poslala je duhovit crtež “Ovo sam ja, ronim na dah”, Davor Vrankić poslao je fotografiju iz Pariza koja pokazuje da radi na crtežu velikih dimenzija. Fotografskom crticom “Sve isto kao i jučer”, koja je fotografski zamrznuta filmska scena, mladi fotografski talent Denis Butorac zrcali i svoj dosadašnji rad i dokolicu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Ideja akcije

Projekt vode kustosice Martina Munivrana i Ana Škegro, koje navode: “O čemu razmišljaju i na koje se sve načine nose s trenutnom situacijom, kako podnose izolaciju, neizvjesnost, koje su njihove brige, strepnje, radosti, što ih tješi, ali i inspirira da nastave stvarati - sve su to pitanja koja su nas zanimala kada smo ih pozvali da s nama podijele svoje misli i sudjeluju u projektu”.

Rad Radenka Milaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:17