STARI 2000 GODINA

SVJETLO SJAJNIJE OD SUNCA OTKRIT ĆE TAJNU DREVNIH SVITAKA Ne smiju se otvoriti jer bi se pretvorili u prašinu: 'To će biti nešto poput snimanja CT-om'

Svitak iz Herkulaneja
 GEOFF CADDICK / AFP / Profimedia
 

Znanstvenici iz britanskog nacionalnog sinkrotronskog postrojenja iskoristili su moćne zrake svjetlosti za virtualno dešifriranje krhkih svitaka starijih od 2000 godina u procesu za koji se nadaju da će pružiti nove uvide u drevni svijet.

Dva potpuna svitka i četiri fragmenta - tzv. svici iz Herkulaneja - bili su zatrpani i karbonizirani u smrtonosnoj erupciji Vezuva 79. godine i previše su krhki da bi ih se otvaralo.

Svici su otkriveni u ruševinama 1752. godine. Iako su znanstvenici uspjeli odmotati dio svitaka, najveći dio njih i dalje skriva svoje tajne jer bi ih i najmanji dodir pretvorio u hrpu beskorisne prašine.

Proučavalo ih se u postrojenju Diamond Light Source u Oxfordshireeu, domu britanskog sinkrotrona - akcelaratora čestica u kojemu se stvara svjetlo puno sjajnije od sunčeva.

A picture shows the area above the synchrotron experimental area at Diamond Light Source in Didcot, west of London on September 30, 2019. Researchers have been using the UK's national synchrotron science facility, Diamond Light Source, to examine fragments of 2,000 year-old of Herculaneum scroll, owned by the Institut de France, in the hope of using the high energy X-ray beamline to decode the fragments of scrolls., Image: 474919144, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GEOFF CADDICK / AFP / Profimedia
GEOFF CADDICK / AFP / Profimedia
Postrojenje Diamond Light Source

"Ideja je u biti nešto poput snimanja CT-om", rekao je Laurent Chapon, direktor u Diamond Light Sourceu.

"Mi... obasjavamo (svitke) vrlo intenzivnim svjetlom i onda otkrivamo na drugoj strani niz dvodimenzionalnih slika. Iz toga rekonstruiramo trodimenzionalni izgled predmeta... kako bi pročitali tekst, a da ga ne oštetimo", kazao je Chapon.

A fragment of Herculaneum scroll, is pictured at Diamond Light Source in Didcot, west of London on September 30, 2019. Researchers have been using the UK's national synchrotron science facility, Diamond Light Source, to examine fragments of 2,000 year-old of Herculaneum scroll, owned by the Institut de France, in the hope of using the high energy X-ray beamline to decode the fragments of scrolls., Image: 474919122, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GEOFF CADDICK / AFP / Profimedia
GEOFF CADDICK / AFP / Profimedia
Svitak iz Herkulaneja

Tintu na svicima je teško vidjeti, čak i kroz sinkrotron jer je na bazi ugljika kao i papirus na kojem je napisan. Međutim, znanstvenici se nadaju da će gustoća papira biti drukčija na dijelovima na kojima nešto piše.

Skenirajući fragmente na kojima je vidljiv tekst nadaju se da će uspjeti dešifrirati što na njima piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 08:23