NOVI POGLED NA GRAD

Svjetske zvijezde preuredile središte Zagreba: ‘Sakrit ćemo tragove potresa‘

Isaac Cordal

 Isaac Cordal
Počeo je okolo, prvi veliki ulični festival nakon sezone godišnjih odmora u Zagrebu. Predvode ga ugledna međunarodna imena: Isaac Cordal i Ememem. Donosimo i popis najvažnijih lokacija

Umjetnički projekt ‘Okolo‘, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, i ove godine poziva sve koji se zateknu u gradu da se do 30. kolovoza upute u jedinstvenu umjetničku šetnju metropolom. Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada ‘Okolo‘ ove godine zakazuje po šesti puta, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvode ugledna međunarodna imena: Isaac Cordal i Ememem.

Španjolski umjetnik, poznat po svojim genijalnim minijaturnim svjetovima, Isaac Cordal, u Zagrebu je pronašao dom za svoje najnovije male skulpture koje smješta u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, a kako izgleda ‘umjetnost zacjeljivanja ulica‘ pokazat će nam Ememem, street art kolektiv iz Lyona koji svojim prepoznatljivim kolorističkim mozaicima od keramičkih pločica uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta.

image

Isaac Cordal

Isaac Cordal/

Belgijski street art umjetnik Isaac Cordal kroz minijaturne ljudske figurice napravljene od cementne smjese priča o našim životima i okrutnom svijetu u kojem živimo. U svakom gradu njegova izložba dobiva novo značenje. U novije vrijeme njegov lik, kojeg stavlja na različite ulične lokacije je uvijek isti, stereotipni sredovječni muškarac u sakou.

"Za ovaj sam projekt odabrao tog čovjeka pretvoriti u turista. Turisti su vrlo moćna vojska koja kolonizira mjesta i pridonosi mcdonalizaciji urbanog prostora, gubitku identiteta, gentrifikaciji, itd.", kaže nam umjetnik, čija ‘Pomrčina cementa‘ se može pronaći na osam lokacija: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube. Jednostavnom tehnikom stvaranja minijaturnih figura te promišljenim lociranjem na urbane gradske površine Isaac nas potiče na kritičko razmišljanje. Figure su smještene u svakodnevne situacije u kojima se lako prepoznajemo. Prikazuje izgubljene poslovne ljude, lutanje za nevidljivim ciljem ili otuđeni životom.

Cordal nam kaže da mu gradovi pružaju brojne mogućnosti za stvaranje. "Problem je što je sada gotovo sve zabranjeno, ili kako prijatelj kaže: sve je zabranjeno ili obavezno", govori.

image

Isaac Cordal

Isaac Cordal/

Kreativnost, koja je njegova iznimna snaga, naziva svojim oblikom borbe. "Napredak je ostavio dvosmislen trag na svom putu i svojim radom nastojim promišljati taj trag koji ostavljamo za sobom dok idemo naprijed. Nije to vrlo kodificirano djelo, više izravno, figurativno, što ga čini lakim za čitanje. Kroz skulpturu pokušavam razumjeti svijet koji stvaramo. Zanima me stvaranje kao oblik borbe kojom se pokušavaju promijeniti kolateralni učinci kapitalizma. Borba koja počinje od sebe i nema kraja."

Ememem iz Lyona kaže da njegova umjetnička djela ‘osvjetljavaju rane urbanog tkiva‘, a sebe naziva ‘pjesnikom kolnika i kirurgom makadama‘. On popravlja pločnike i pretvara ih u mala umjetnička djela dostupna svima. Počeo je ‘krpanjem‘ ispred svoje ulice, koja se do tada bila obična, mračna i dosadna. Napravio je male šarene ukrase s komadićima keramike koje je već imao u radionici, a kada je zadovoljno pogledao konačan rad, rodila se ljubav. Krenuo je u još jednu akciju, pa još jednu, pa još jednu… Uskoro je svoj grad prekrio s više od 350 malih umjetničkih djela zbog čega su ga počeli zvati i u druge zemlje, od Norveške i Škotske do Njemačke i Italije, pa po gradovima diljem Francuske. Pukotine i rupe u pločnicima ispunjava keramikom, staklom, kamenom ili bilo kojim materijalom koji se pokaže dovoljno izdržljivim.

Umjetničke intervencije radi noću, kako bi ujutro prolaznike dočekala ugodna iznenađenja. Smatra ih svojevrsnim porukama ljubavi. "Više smo navikli bacati ono što je pokvareno nego popravljati. Za neke ljude moji radovi mogu biti poput simbola otpornosti i važno je odmah ih pronaći na ulici besplatno. Također, mislim da je briga o našim javnim prostorima također briga o nama samima", objašnjava nam i dodaje da ga je uvijek privlačilo ono što je pokvareno.

"Kao u kitsujiju, drevnoj japanskoj vještini koja popravlja slomljene predmete zlatnom prašinom, izvlačimo na vidjelo ono što je razbijeno i popravljamo ga te ono dobiva novu snagu i ljepotu."

U Zagrebu je i sam svjedočio brojnim tragovima potresa. "Čast mi je sudjelovati u obnovi grada i također možda malo u rekonstrukcija osmijeha. Zagreb ima lijepu dušu, on je jedan od onih inspirativnih gradova koje imam sreću bolje poznavati", rekao nam je Ememem, koji će svojim jedinstvenim potpisom obilježiti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

Uz njih, (u)lice grada zanimljivim prostorno-specifičnim instalacijama i street art intervencijama u javnom prostoru osvježavaju i poznata imena s domaće umjetničke scene. Tako vas na dvije lokacije čekaju dvije potpuno različite tekstilne instalacije. Kiparica Ida Blažičko, najpoznatija po svojim ambijentalno-tekstilnim instalacijama u javnom prostoru, na Ilirskom trgu predstavlja skulpturu od tekstila ‘Valovi‘, prilagođenu jedinstvenoj atmosferi povijesne zagrebačke lokacije, dok je modni dizajner Damir Begović, koji inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju ‘Narodni grafiti Ponjava‘ i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

image

Damir Begović

Ernest Mazarekić/

Radi se o tekstilnoj instalaciji, sa stiliziranim tradicionalnim slavonskim uzorkom, a koja svojom veličinom i bogatim koloritom dominira stubama. Kako je Damir naveo na društvenim mrežama rad je produkt ‘intenzivnog rada, iskrojenih i sašivenih preko 600 kvadrata, 300 metara trakica s gombicama, 50 metara vatelina i isto toliko tkanine, radnih smjena od 13 sati u prosjeku, litara i litara znoja i Oliverovih playlista‘

Dvije dizajnerice bave se motivima grada i ljeta. Gajeva ulica tako postaje mjesto okupljanja prepoznatljivih stanovnika ulica i trgova – golubova – ali onako kako ih ‘Točno u podne‘ vidi Ivana Mrčela, dok Jelena Malenica u prolazu ispod Uspinjače vertikalnim poljem suhog bilja iz šibenskog zaleđa smještenog u gradski krajolik, uz zvukove cvrčaka, priziva osjećaj ‘Beskrajnog ljeta‘.

image

Ivana Mrčela

Marko Todorov

Kroz više od 20 fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice, postavljenih na plakatnim mjestima u nizu, obilježit će se umjetničko stvaralaštvo i specifična poetika legendarne fotografkinje Slavke Pavić. ‘Foto dnevnici Slavke Pavić‘ listaju se na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od 22. kolovoza, kada će ujedno, na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom, niknuti i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u "Kružni tok", s potpisom Pavla Kuharića iz studija za dizajn Verlauf, kojima se rekontekstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

‘Okolo‘ pokreću 2018. godine ‘Nas dve‘ (Ana Mikin, Tina Kovačiček) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Mural Lonca u Klaićevoj, Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je ‘Okolo‘ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Popis lokacija:

ISAAC CORDAL - Pomrčina cementa

Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most, Male stube

IDA BLAŽIČKO - Valovi

Ilirski trg

IVANA MRČELA - Točno u podne

Gajeva 2

DAMIR BEGOVIĆ - Narodni Grafiti Ponjava

Dolac stube

JELENA MALENICA - Beskrajno ljeto

prolaz kod Tomićevih stuba

NAS DVE - Foto dnevnici Slavke Pavić

Kaptol 1, Šoštarićeva 4, Varšavska ulica 5, Zakmardijeve stube

PAVAO KUHARIĆ - Kružni tok

Dolac, Trg bana Jelačića – Splavnica, Trg bana Jelačića – Praška

EMEMEM od 25. kolovoza

Stube u prolazu Hotela Jägerhorn – Ilica 14

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2023 14:30