PODVODNA FOTOGRAFIJA

SVJETSKO PRIZNANJE CROPIX-ovu FOTOREPORTERU SRĐANU VRANČIĆU Nagrada za snimku fascinantnih parazita koji žive na ribama

 Srđan Vrančić / CROPIX
 

Od 17. do 22. rujna hrvatski tim podvodnih fotografa u sastavu Damir Zurub, Srđan Vrančić, Katarina Mihaljinec i Martina Gračić sudjelovao je na 17. CMAS Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji i videu na otoku Tenerife.

Kao nacionalni sastav osvojili su treće mjesto u ukupnom poretku država. Pojedinačno, izdvojio se rezultat Damira Zuruba i asistentice Katarine Mihaljinec, koji su osvojili drugo mjesto u makro kategoriji i treće u kategoriji riba, a CROPIX-ov fotoreporter Srđan Vrančić s asistenticom Martinom Gračić osvojio je četvrto mjesto u kategoriji makro.

Tema natjecanja

- More u kojemu smo fotografirali je specifično po ribama hrskavičnjačama i velikim kornjačama pa je to i bila tema ovogodišnjeg natjecanja. U natjecateljskim danima ronilo se dva puta po 90 minuta, i to na četiri različite lokacije na dubinama od 15 do 25 metara.

U kategoriji makro, meni i asistentici Gračić uspjelo je fotoaparatom uloviti primjerak ribe na kojoj se nastanila čitava obitelj parazita, od kojih je najveći imao dva centimetra. Tu istu ribu uočili smo na treningu prije natjecanja, da bismo je našli poslije. Martina Gračić je odradila izniman posao osvjetljavanja motiva, tako da mi je uspjela u pravom trenutku osvijetliti ta dva centimetra ribe na kojoj je bio parazit - rekao je Vrančić, dodavši da je uloga asistenata pri podvodnoj fotografiji vrlo važna.

Srđan Vrančić / CROPIX

Fotke bez obrade

Martina Gračić se u nacionalni tim uključila u humanitarnoj akciji RK “Roniti se mora”, koji je prije pet godina organizirao akciju “Plavo ronilačko srce”, omogućivši djeci iz SOS sela Hrvatska u Lekeniku da odrade prva ronjenja i zainteresiraju se za taj sport. Martina Gračić je, navodi Vrančić, bila jedna od onih koja je najviše “zagrizla” pa danas putuje svijetom i natječe se s najboljim podvodnim fotografima današnjice.

Inače, CMAS natjecanje se organizira 34 godine, a okuplja fotoreportere i videosnimatelje iz cijelog svijeta. Ove godine se prvenstvo održalo na otoku Tenerife (dio Kanarskog otočja u Španjolskoj), a organizatori su bili Španjolski ronilački savez i Podvodna federacija kanarskog otočja.

Fotografi su se ocjenjivali prema fotografijama snimljenim tijekom određenog razdoblja i na točno definiranom mjestu.

Nije bila dopušteno računalno uređivanje ili obrada. Na prvenstvu 2019. godine sudjelovalo je 93 natjecatelja iz 20 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:35