ZAGREB CALLING

TALIJANSKA KUSTOSICA GODINAMA PROUČAVALA KNIFERA, PICELJA I RICHTERA 'Pridonijeli lingvističkoj revoluciji u svijetu umjetnosti na međunarodnom nivou'

 CortesiGallery

“Zagreb Calling” naziv je izložbe koja se sutra otvara u milanskoj Galeriji Cortesi i ostaje otvorena do 28. lipnja.

Kustosica milanske galerije Ilaria Bignotti, koja je dvije godine radila na izložbi i istraživanju opusa hrvatskih autora, te je u više navrata i boravila u ovim krajevima, tumači kako prikazuju radove “trojice vodećih umjetnika koji su stasali šezdesetih i sedamdesetih uz zagrebačku scenu” i otuda i naziv izložbe. To su, po njezinom mišljenju, Ivan Picelj, Vjenceslav Richter i Julije Knifer, autori koji su, kako se navodi u predgovoru izložbe: “pridonijeli lingvističkoj revoluciji u svijetu umjetnosti na međunarodnom nivou”.

Sva su trojica stasala okupljena oko tadašnje Galerije suvremene umjetnosti, sudjelovali su u neokonstruktivističkim i konceptualnim pokretima, bili su okupljeni oko Novih tendencija osnovanih 1961. godine. Izložba “Zagreb Calling” obuhvaća preko četrdeset radova, među njima slike, skulpture, grafike, dokumente iz arhiva pojedinih umjetnika ili, pak, iz međunarodnih umjetničkih kolekcija, a odabrani radovi žele “podcrtati temeljnu ulogu trojice umjetnika i važnost grada Milana u razmjeni umjetnosti Istoka i Zapada”.

Uz izložbu se tumači i suradnja naših umjetnika s talijanskim, među kojima su Piero Manzoni, Enrico Castellani, Almir Mavignier... Tu je i dugogodišnje prijateljstvo Picelja s Getuliom Alvianijem. Uz izložbu se ne navodi, no podsjetimo i da se i ime Umberta Eca također znalo vezati uz pokret Novih tendencija te uz Zagreb. Trojica su se umjetnika, piše dalje Bignotti, bavila slikarstvom, dizajnom, arhitekturom, urbanizmom, stasali su na sceni u doba kada umjetnost želi preuzeti aktivnu ulogu u društvu, “vjerovali su u potencijal umjetnosti kao etičkog čina”, te da su umjetnici “promotori pozitivnih kulturnih i antropoloških promjena u društvu”.

Po pitanju međunarodne recepcije, ova kustosica podsjeća na velike izložbe Picelja u Londonu i Luganu, na izložbu “Konkretna/Betonska utopija” u njujorškoj MoMA-i, koja je pokazala među ostalim radove Picelja i Richtera, te na činjenicu da londonski Tate odnedavno ima u postavu svoj dio koji se zove “Pogled iz Zagreba”, mogu se vidjeti Piceljevi i Kniferovi radovi, osim toga izložba umjetnosti iz istočne Europe nedavno je pokazana u Moskvi u Galeriji Garaža Daše Žukove, par je izložbi na ovu temu bilo i u Njemačkoj.

Izložbu prati i katalog kojeg izdaje Skira, u kojemu je uz tekst spomenute kustosice, i tekst Vesne Meštrić koja vodi Zbirku Richter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:21