KORANA U GOSTIMA

Tena Vodopija: ‘Moj ormar je elegantan i funky - perje, šljokice, korzeti, štikle... Za dva posla koja radim‘

Tena Vodopija

 Boris Kovacev/Cropix
Svestrana magistrica marketinga, pjeva, dizajnira interijere i nedavno je postala majka. Otkrila nam je najdraže mjesto u stanu i što mora imati u hladnjaku

Ako sjedeći u nekom od zagrebačkih restorana čujete da netko od gostiju prekrasno zapjeva uz glazbu koja dopire iz zvučnika, to je zasigurno Tena Vodopija, kojoj je pjevanje gotovo kao disanje. Pjeva otkad zna za sebe, najviše pop, zadnji hit bila joj je pjesma "Taj". I jazz, surađivala je s Matijom Dedićem, na čijem je posljednjem albumu gostovala. Nastupa subotom u Cabaretu kazališta Komedija, u rasprodanom klubu Kontesa...

No bavila se i bavi se još mnogim drugim stvarima - uvozila je bisere i dizajnirala biserni nakit za dva brenda koja je stvorila, svojedobno je bila i vlasnica kafića Drama u Dalmatinskoj ulici, koji je sama uredila, a držala je neko vrijeme i kafić Gavella. Iako je diplomirala ekonomiju i za magisterij odabrala marketing, pravi je poziv ipak, kaže, pronašla u uređenju interijera, te se dodatno školovala u tom području. Danas s kolegicom vodi Studio Kontrafor, za dizajn interijera i projekt menadžment. Ovih dana paralelno radi na interijeru jednog bara, uređenju dječjeg igrališta, zen zoni hotela na Plitvicama i projektu uređenja stanova jedne zgrade u Zagrebu.

Ipak, kaže, ništa se od toga ne može usporediti s time da je postala majka prije devet mjeseci.

image
Boris Kovacev/Cropix

Stan u kojem živi s obitelji ima puno svjetla jer je velik dio omeđen staklenim stijenama...

KOJI JE TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK?

"Pa rekla bih elegancija, prije svega. Kad sam bila jako mala, mama mi je rekla da dama uvijek mora biti čista, mirisna i dotjerana. Očito sam to doslovce shvatila jer, zaista, niti u jednoj prilici ne dopuštam sebi biti neuredna. To ne znači da ću na gradilište ići u štiklama. Dnevne poslove i sastanke gotovo nikad ne obavljam u potpeticama - dovoljno ih nosim na pozornici, ali gotovo uvijek ukomponiram neki komad koji upotpunjuje i naglašava kombinaciju. Eko i vintage bunda, šubara, fine rukavice i torba, komadi su koje zimi nosim svakodnevno, a ljeti je lakše igrati se šeširima, naočalama, lepršavim haljinama i raznim bojama. I - naravno - sat, naušnice i medaljon oko vrata."

image
Boris Kovacev/Cropix

KAKO BI OPISALA SVOJ DOM?

"Ugodan. S obzirom na to da smo već neko vrijeme u najmu, jer čekamo dan kada će završiti gradnja zgrade u kojoj sebi ostavljamo stan. Odmah po useljenju sam, ovdje, dala obojiti dio zidova u greige, s istaknutim okvirom zone oko TV komode koja je svijetlotirkizna sa zlatnom bordurom. Ostale su boje zemljane, uz naglasak na igru materijalima elemenata koje smo donijeli u stan - juteni tepih, fotelja od boucléa, mramorni stolić ili pak, u spavaćoj sobi, krevet od grimiznog pliša uz satensku posteljinu. No jedna je stvar uvijek osnovna. Dom mora biti dom. Ne muzej."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJI SI PREDMET KUPILA ZA STAN A DA TI JE BAŠ DRAG?

"Eto ta fotelja od boucléa. Željela sam u stanu napraviti kutak za sebe, a vjeruj mi, uz non-stop working partnera, bebu staru devet mjeseci, i moja dva posla, teško je uopće imati kutak bez nereda (smije se), a kamoli kutak za sebe. Ipak, izborila sam se za mjesto uz prozor, gdje sam pored servir tischa starog 70 godina, koji je uspomena na djeda koji ga je donio iz Etiopije, stavila tu foteljicu iz Zara Homea. Tu čitam, telefoniram, pijem kavu i istovremeno gledam kćer kako se igra na tepihu ispred mene."

image

Stol koji je Tenin djed donio iz Etiopije

Boris Kovacev/Cropix

IMAŠ LI NEKU KNJIGU ILI BLOG KOJI ČITAŠ O MAJČINSTVU?

"U principu, ne. Trudim se biti intuitivna koliko je moguće i realno, jer smatram da je to najbolji način. Toliko je savjeta po internetu da me to još u trudnoći navelo da prestanem pretjerano gledati i slušati druge, jer svi smo različiti i takvo treba biti i naše majčinstvo.

Primjerice, naša kći od najranijih dana putuje s nama na sva putovanja unutar Hrvatske, osim ako su baš strogo poslovna i vremenski prekratka unutar 24 sata. Vodimo je u restorane, na druženja, nastojimo je infiltrirati u svoj život koliko god ona to želi, odnosno dokle god vidimo da uživa. Ponekad ide s nama i na gradilište. Kao rezultat, barem zasad, komunikativna je, nema problem s novim ljudima, i blaga je i vesela s drugom djecom."

KOJI SI PREDMET ZA BEBU NEDAVNO KUPILA A DA TI JE BAŠ KORISTAN?

"Zaista uživam u tim slatkim stvarima. No, ako baš moram izdvojiti, spomenut ću kolica Stokke Signature, koja imaju zlatnu konstrukciju, a sada za zimu uz njih kombiniram i winter kit, koji uključuje krznene rukavice i navlaku protiv vjetra, također s krznom. Traženje kolica trajalo je pola godine, možete mi reći što god želite o tome, ali prošli smo čitavu Hrvatsku i pola Italije u potrazi za idealnim kolicima i presretna sam što smo se odlučili za ova. Jest da su veća od ostalih, ali mogu ih usporediti s džipom - jako su sigurna i praktična za dijete."

GDJE U STANU RADO ČITAŠ ILI SLUŠAŠ GLAZBU?

"Glazbu slušam posvuda jer ne mogu si priuštiti mirno slušanje glezbe, a da to ne uključuje pridruženu radnju, osim ako se baš pripremam za nastup ili tražim neku inspiraciju, no to se onda češće događa na probi ili u studiju. Kad se radi o čitanju, najviše volim sjesti u foteljicu ili na kauč."

NAJBOLJI SUVENIR U STANU?

"Nedavno smo donijeli iz Kolumbije slatku figuricu Afroamerikanke obučene tipično kolumbijski, to mi je draga uspomena. Ipak, najdraži komad koji uvijek imam sa sobom kamo god se selila jest djedov stolić iz Etiopije. On me podsjeća na djetinjstvo, na moje korijene, na vrijednosti koje su mi usadili i koje me čine time što jesam."

image
Boris Kovacev/Cropix

VOLIŠ LI UMJETNIČKE ILI DIZAJN PREDMETE?

"Imam oboje, volim kombinirati upravo to dvoje, plus klasiku. Jedino čemu nisam previše sklona su okviri i slike na zidovima. U novom stanu planiram ukomponirati sliku svojeg prijatelja, slikara Zorana Šimunovića, jer njegove slike govore toliko toga. Kad bih mogla, imala bih Van Gogha (smije se), a grafike baš i ne preferiram."

NAJBOLJA STVAR U GLAZBI ZA TEBE JE...

"To što je osjećam i što pjevam. Koliko god je nekada teško biti podijeljen između dva posla, zaista sam sretna što sam pjevačica, jer biti na sceni i iznijeti pjesmu, ma to je toliko oslobađajući osjećaj da vam ne mogu riječima opisati."

ŠTO JE OBVEZNO U TVOM HLADNJAKU?

"Sir i vrhnje, pravo, domaće."

image
CROPIX

KOJI KUĆANSKI POSAO NAJMANJE VOLIŠ?

"Beskraaajno sortiranje i slaganje odjeće."

NAJBOLJI DAR KOJI SI NEDAVNO DOBILA...

"Dva prekrasna dara, oba imaju prvo emotivnu, onda i materijalnu vrijednost i jako sam zahvalna na njima. Jedan fini sat kada sam rodila i dvije predivne eko bunde, nedavno."

KOJI SU PREDMETI U STANU VEZANI UZ TVOJE POSLOVE?

"Stalak s odjećom za cabaret i nastupe. Imam taj jedan kutak u ormar-sobi koji na prvi pogled djeluje malo funky. Perje, šljokice, korzeti, štikle i štras. To je moj drugi posao. Cabaret i ostali nastupi. Moj alter ego.

image
Boris Kovacev/Cropix

Također, u ostatku stana skriva se puno uzoraka keramike, panela s uzorcima fasada, stakalaca, koje koristim kao dekoracije i podmetače. I u uredu i doma puno je uzoraka vezanih uz interijere jer posao dizajnera jest poznavati sve, a tek onda to i prezentirati klijentu, a toliko je novih materijala, gotovo svakodnevno, da više nemam što nego živjeti u simbiozi s njima."

image

Uzorci materijala koje Tena treba za dizajn interijera

Boris Kovacev/Cropix

KOJA JE NAJDRAŽA IGRAČKA TVOJE KĆERI?

"Daljinski upravljač. Da joj dopustim, bio bi i mobitel, užasavam se kad vidim koliko je fascinira mobitel. Općenito sam protiv dječjeg buljenja u ekrane, ali pitam se kako to spriječiti kad mi svi buljimo u ekrane dobar dio vremena. Uz to, jako voli medeka koji svira, pogotovo otkad je naučila sama ga paliti i gasiti. Nekad je uhvatim noću kako se igra njime."

image
Boris Kovacev/Cropix

ZAŠTO VOLIŠ SVIJEĆE? KOJI MIRIS TI JE NAJDRAŽI?

"Jednostavno volim kada kuća ugodno miriše, a svjetlost svijeće daje poseban ugođaj i odmara moju dušu na kraju radnog dana. Apsolutno sam luda za mirisom Salted caramel iz Zara Homea, no nažalost imaju ga samo sezonski, što je i logično jer miriše po vanilin keksićima. Volim i Dark amber i Petits Poètes, svi su iz Zara Homea."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJU SPORTSKU REKREACIJU VOLIŠ?

"Jutarnjih 20 minuta joge, jer si više, nažalost, ne mogu priuštiti, i plivanje. Sada idem i s kćeri na plivanje, i to me posebno veseli jer smo u bazenu zajedno."

ZADNJE ŠTO SI KUL DODALA U GARDEROBU?

"Novogodišnju svilenu haljinu boje lila. Duga je, izrezanih leđa. I srebrne štikle uz nju."

TRENUTAK U DANU U DOMU BEZ KOJEG NE BI MOGLA...

"Makar pet minuta pod vrućom vodom. Ne mogu nikako prihvatiti trend tuširanja hladnom vodom."

NAJDRAŽA PJEVAČICA ILI GLAZBENIK...

"Ma, puno je svjetski poznatih glazbenika koje cijenim i obožavam, raznih žanrova, od jazza preko dobrog starog RnB-a do soula i funka, ali nekako mislim da treba dati šansu manje poznatim izvođačima. Primjerice, bacite uho na Earl St. Claira, njegov glas i ekspresiju, energiju. So retro, a kul. Hooverphonics obožavam, pogotovo snimke njihovih live nastupa. Spomenut ću i Jessie Reyez, nju sam nedavno otkrila. Često istražujem manje poznate pjevače jer nekako u njihovim radovima nalazim puno više slojeva stvaranja. Možda se s njima i lakše poistovjećujem nego s mainstream glazbenicima."

Pogledajte video

KOJI JE NAJBOLJI SAVJET ŠTO SI GA U ŽIVOTU DOBILA?

"Mama mi je jednom pojasnila zašto tako često koristi krilaticu ‘festina lente‘. Treba naučiti živjeti u trenutku, ne srljati naprijed, ne željeti previše odjednom, vjerovati životu."

KAD TI JE IDUĆI NASTUP, GDJE TE MOŽEMO SLUŠATI?

"Trenutno sam subotom u Cabaretu kazališta Komedija, odnosno kluba Kontesa, pod vodstvom Mire Ungara. Zanimljivo je da smo svake subote rasprodani i zbilja mi taj cabaret znači puno više od angažmana. Uz to što volim ljude s kojima radim, što smatram blagoslovom, nekako je sve to ludilo koje se odvija u backstageu svake subote totalni izlazak iz okvira standardnog života. Uz Kontesu, često nastupam na drugim mjestima, no to možda najbolje najavljuje moj Instagram profil. Ako sve bude po planu, ubrzo će i neki festival…"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:45