Kvadratura

Tessa Bachrach-Krištofić: Na izložbi sam željela osloboditi publiku, stvoriti interakciju između rada i posjetitelja

Tessa Bachrach-Krištofić

 Ivan Posavec/
Glavni rad na izložbi "What If?" u Galeriji Kranjčar – tipografija izvedena u velikoj dimenziji na jednom zidu galerije neprestano se mijenja kako posjetitelji otkidaju ponuđene velike listove koji su ujedno i deplijan izložbe

Interakcija s posjetiteljima i rad koji se neprestano mijenja glavna je premisa izložbe mlade grafičke dizajnerice Tesse Bachrach-Krištofić pod nazivom What If? (Što kako?) u Galeriji Kranjčar. Naime, glavni rad – tipografija izvedena u velikoj dimenziji na jednom zidu galerije neprestano se mijenja kako posjetitelji otkidaju ponuđene velike listove koji su ujedno i deplijan izložbe.

"Ideja ove izložbe bila je pokušati osloboditi publiku, izvesti ju van okvira u kojem su često u galerijskim i muzejskim prostorima suočeni sa zabranama raznih vrsta. Želja mi je bila stvoriti interakciju između rada i publike, posjetitelju dati mogućnost participacije i stvaranja. Tako ovom izložbom i aktivnim angažmanom pojedinac postaje koautor, jer se uzimanjem segmenta rada, koji je ujedno i deplijan, stvara novi vizual. U tom su trenu zamijenjene uloge autora i promatrača”, kaže Tessa koju smo kao dizajnericu upoznali kao dio kolektiva NJI3 kojeg je činila s Dinom Milovčić i Frankom Tretinjak. Uspješna, dojmiva i prepoznatljiva bila je serija njihovih plakata za zagrebački HNK. No, od nedavno Tessa radi sama.

"Na studiju dizajna često se rađaju timovi, jer je dio praktičnog rada i raspodijeljen na timove. Nas tri smo radile zajedno deset godina i iz tog timskog rada sam mnogo naučila. Nakon tog perioda činilo mi se dobro i korisno promijeniti okolinu, kako rad ne bi postao rutina", kaže Tessa koja dolazi iz umjetničke obitelji. Njezini roditelji su poznati dizajnersko fotografski tandem Bachrach – Krištofić koji su uveliko obilježile osamdesete u popularnoj kulturi.

"U umjetničkoj obitelji svi dijelovi stvaralačkog procesa su svakodnevni i normalni, tako da se na to nikada nije stavljao poseban naglasak. Njihov stil i način rada specifičan je i neponovljiv, a ja trudim graditi svoj put neovisan o njihovom”, objašnjava mlada dizajnerica pred kojom su brojni angažmani.

"Projekata za ovu godinu je mnogo; od dizajna i prijeloma kataloga do izrade vizualnih identiteta. A voljela bih izdvojiti vrijeme za učenje novih vještina i nadograditi stečeno znanje u animaciji „ rekla je Tessa Bachrach- Krištofić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:59