JOHN PHILLIPS

Tito: On je jedini koji me ikad pristojno snimio

Fotografije legendarnih majstora iz sredine prošlog stoljeća stižu u Istru. Neke pogledajte ovdje, a ostale u Rovinju

ZAGREB - Johna Phillipsa, jednog od najutjecajnijih te, prema mišljenju mnogih, najboljeg novinskog fotografa svoga vremena, padobranom su 1944. prebacili među partizane te je fotografirao Tita dok je igrao šah u špilji na Visu i pritom sa smiješkom nešto objašnjavao. Kritika ih je naknadno opisala kao djela snažne simboličke vrijednosti.

Photosession na Brijunima

Pet godina poslije snimio je Josipa Broza i za naslovnicu i uz reportažu za časopis Life, kako igra biljar, zamišljen i odjeven u bijelo odijelo gleda u daljinu s krova svoje kuće, lovi ribe, bavi se sinom... Phillips i Tito proveli su tri dana zajedno na Brijunima u Titovoj, kako piše Life, “prekrasnoj vili”, a fotograf ga je pratio od devet ujutro do ponoći.

Tito je, ostalo je zabilježeno uz potpis naslovnice Lifea, tom prilikom izjavio: “John Phillips jedini je fotograf koji je ikad napravio moje pristojne fotografije”. Phillipsove fotografije Tita na Visu moći ćemo vidjeti i na izložbi “Portret na fotografiji u 19. i 20. stoljeću” u Zavičajnome muzeju grada Rovinja od 4. lipnja u sklopu Photodaysa, međunarodnih dana fotografije. Izložbu organizira talijanski CRAF (Centar istraživanja i arhiviranja fotografije).

Kako je Phillips, fotograf alžirskog podrijetla koji je živio po cijelome svijetu, radio za kultni časopis Life, u najdramatičnijem razdoblju, od 1936. do 1959. godine, snimio je neke od najsnažnijih fotografija: od Staljinova govora do Hitlerova ulaska u Beč. Tiskao je knjigu “Jugoslavenska priča” u kojoj je bila i fotografija na kojoj mu poziraju Ivan Ribar i Tito tijekom bitke na Sutjesci.

Horvat i Kennedy

Pred kraj Phillipsove suradnje s Lifeom, 1954. godine, u taj časopis dolazi Frank Horvat. Rođen je u Opatiji 1932., ali se s roditeljima kao desetogodišnjak odselio u Švicarsku pa u Italiju. Manje je poznat našoj publici, što je šteta jer je izvrstan fotograf, a nedavno je imao i veliku retrospektivu u Parizu gdje i živi.

Na izložbi u Rovinju bit će prikazana njegova fotografija Johna F. Kennedyja kojega snima kroz oko kamere, sa zanimljivim kutom gledanja. Ipak, Horvat je najpoznatiji po modnoj fotografiji i suradnji s časopisima Harper’s Bazaar, Vogue, Elle i Glamour, kojima radi upečatljive naslovnice.

Mnogi smatraju da je najrevolucionarnije naslovnice u povijesti Harper’s Bazaara ipak napravio Richard Avedon čije ćemo ikonske fotografije žena s velikim šeširima također moći vidjeti na izložbi. Avedon je snimao za Bazaar između 1945. i 1965., a prvu je naslovnicu napravio sa samo 22 godine.

Osim što je prvi počeo raditi s modelima afričkog i azijskog podrijetla i u svojem se radu često služio referencama iz pop-kulture, on je prvi fotograf koji je modele izveo na ulicu i snimao ih u pokretu, kako se rolaju ispred Place de la Concorde ili na vrtoglavo visokim potpeticama plešu u noćnim klubovima, čime je posve revolucionizirao modnu fotografiju. Njegove su fotografije definirale svoju eru rađanja glamura i fantastične mode u poslijeratno doba.

Portret Che Guevare

Na izložbi je i portret Che Guevare Paola Gasparinija, a tik uz njegove radove bit će izloženi i oni Henrija Cartier-Bressona, oca moderne fotografije. Slavni Magnumov fotograf, Cartier-Bresson, portret je nazivao “jedinom domenom u kojoj je fotografija odnijela pobjedu nad slikarstvom”. On uspostavlja najbolji mogući omjer u odnosu gledatelja i lika koji mu pozira ili ga, pak, slučajno snima na cesti.

Njegova fotografija ima više različitih tematskih okosnica, no nitko poput Bressona nije uspio pokazati svjetski poznate umjetnike, pisce ili političare u trenucima kad su najviše svoji, poput zamišljenoga Trumana Capotea, Coco Chanel kako se oduševljena smije, književnika Williama Falknera kojega je iznenadio u njegovu dvorištu...

I sam je bio protagonist svih tih zbivanja. Na rovinjskoj izložbi bit će prikazan portret pariškog slikara Pierrea Bonnarda, zamišljenog nad sudbinom umjetnosti, u njegovu ateljeu.

I erotske fotografije

Među fotografskim zvijezdama na izložbi je i ime Dorothee Lange, utjecajne američke dokumentarističke i novinarske fotografkinje, najpoznatije po prikazima tragičnih posljedica velike ekonomske krize u Americi 30-ih godina, posve daleko od glamura.

Dokumentirala je životne i radne uvjete migranata s ruralnih područja Srednjeg zapada u Kaliforniju.

Najpoznatija je njezina fotografija “Majka migrantica”, jedna od najreproduciranijih u povijesti fotografije, a snimljena 1935. godine u Nipomu u Kaliforniji, blizu Santa Barbare. Mlada majka Florence Owens Thompson, koja izgleda dvostruko starija, udovica iz Oklahome, otvrdla lica i pogleda zbog teškoga života, koja je sa sedmero djece radila na poljima graška, spremno je pozirala fotografkinji te je postala simbol patnji.

Na Danima fotografije u Rovinju planiraju niz jednako atraktivnih događanja. Jednu radionicu vodit će poznati modni fotograf Andrea Klarin, a ne treba zaboraviti ni erotsku fotografiju majstora poput Helmuta Newtona, Nobuyoshija Arakija i Man Raya iz zbirke Brane Koviča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:33