TALENTIRANA SARA

Titova praunuka otvara izložbu, otkriva zašto je promijenila prezime: Nije teško fulati čija sam

 Privatni Album
U Malom centru kulture - MICEK ova mlada slikarica sutra u 19 sati otvara izložbu nazvanu "Proplamsaji"

Titova praunuka sutra otvara svoju izložbu.

Ona je, naime, mlada akademska slikarica, a ovo će joj biti već treća samostalna izložba.

U Remetinečkom gaju, točnije u Malom centru kulture - MICEK ova mlada slikarica, 26-godišnja Sara Haas, sutra u 19 sati otvara izložbu nazvanu "Proplamsaji" koja će biti otvorena do 14. listopada.

Mladu Zagrepčanku publika i kritika sve više hvale, a uskoro je očekuje i prva samostalna scenografija u predstavi "Trnoružica" u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Također asistira scenografu Stefanu Katunaru u predstavi "Čarobnjak iz Oz-a" u Zagrebačkom kazalištu mladih.

image
Privatni Album

- Scenografija je nešto novo za mene, jedan vrlo kreativan posao koji će mi sigurno otvoriti horizonte u vlastitom kreativnom izražavanju. S obzirom na to da rad u kazalištu uključuje rad s ljudima, sasvim se razlikuje od mojeg slikarskog posla. Iako je slikarstvo u jednu ruku posao gdje sam većinu vremena sama sa svojim radovima i mislima, dijelim atelijer s kolegama s Akademije, tako da nikad nisam u potpunosti sama - kaže Sara kojoj je slikanje strast otkad zna za sebe.

- Dok bi se drugi klinci igrali s Lego-kockicama i Barbikama, ja bih negdje u kutu sjedila i crtala - dodaje.

U umjetnosti joj je važno biti autentičan.

- Pokušavam svoju osobnost prenijeti i na platno. Lijepo je imati uzore, imam ih i ja, ali kad netko stane ispred moje slike, želim da na neki način osjeti kako ja 'dišem' - smatra slikarica koja je nedavno promijenila prezime nakon što je godinama razmišljala o tome.

image
Privatni Album

Očevo prezime Zidarić tako je zamijenila prezimenom svoje pokojne prabake Herthe Haas, jedne od pet žena Josipa Broza Tita.

Hertha Haas je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je ljevičarskih nazora. Rodila je Titu sina Aleksandra (Mišu), Sarina djeda, u proljeće 1941. u Zagrebu, a rastali su se zbog njegove nevjere.

- Prezime od prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego iz poštovanja prema dvjema osobama u obitelji za koje znam da im je beskrajno drago što barem netko još nosi prezime Haas. Meni promjena prezimena nije nikakva velika promjena jer sam za sve uvijek Sara, uostalom, nije teško fulati čija sam - govori Sara, čiji su roditelji glumac Ranko Zidarić i redateljica Saša Broz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2023 07:12