IZA KULISA IZBORA

TKO ĆE BITI RAVNATELJ GORNJOGRADSKE GALERIJE Bitka za fotelju u Klovićevim dvorima

 Ranko Šuvar/CROPIX
Upravno vijeće Galerije glasalo je protiv programa jedine kandidatkinje koja se javila na natječaj i time pokrenulo polemiku

Prava bitka vodi se ovih dana oko natječaja za novog ravnatelja Galerije Klovićevi dvori. Uvjetno rečeno - bitka jer, barem zasad, postoji samo jedan natjecatelj koji - gubi.

Naime, Upravno vijeće Galerije sastalo se na sjednici 5. svibnja u povodu raspisivanja natječaja za novog ravnatelja. Ustanovljeno je da se javila samo jedna kandidatkinja koja zadovoljava sve uvjete, Jasmina Bavoljak, koja je sada v.d. ravnateljice. Protukandidata nije imala, što je čudno budući da je riječ o dosta moćnoj fotelji, najmoćnijoj na likovnom području, osim, eventualno, MSU. U likovnim krugovima, nakon što je zaključen natječaj, moglo se čuti kako je većina pretendenata na kraju odustala jer su smatrali da je unaprijed odlučeno da će biti Bavoljak, pa da im se nije niti isplatilo javljati. Odnosno, kako tvrdi dogradonačelnica Vesna Kusin, “Andrea Zlatar Violić javno je bila rekla da će Bavoljak biti nova ravnateljica”. Međutim, pokazalo se da nije tako.

Naime, nakon duge i iscrpne rasprave o predloženom programu rada kandidatkinje peteročlano Upravno vijeće glasalo je protiv.

Promjena odluke

Odnosno, za kandidatkinju je glasala jedna članica Vijeća, Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministra kulture, protiv je glasalo troje članova, Zvonko Maković, predsjednik DPUH-a, Vesna Kusin, dogradonačelnica, te Antonio Picukarić iz Klovićevih dvora, dok je jedan član bio suzdržan. Nakon toga zaključeno je da se ide u raspisivanje novoga natječaja. U međuvremenu se član koji je bio suzdržan, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre Mladen Lučić predomislio i glasao je za kandidatkinju. Kako nam je rekao, nakon što su izneseni neki dokazi o poslovanju Bavoljak, odlučio je ostati suzdržan. Kasnije je istražio o čemu je riječ i odlučio ipak glasati za v.d.ravnateljice. Smatra, kaže, da je bio izmanipuliran iznošenjem netočnih činjenica. Na pitanje što je konkretno izneseno o poslovanju Bavoljak, rekao je da zasad ne želi o tome, no “kad sve bude izneseno u javnosti” svakako će i on konkretizirati problem. Vesna Jurić Bulatović je, pak, kratko, rekla da ona stoji iza programa koji je iznijela Bavoljak te da je program - dobar.

Međutim, tu je zasad stalo jer Lučićev glas nije presudio, omjer je i dalje 3:2. Kako nam je rekao Krešimir Partl, tajnik Kabineta ministra, natječaj raspisuje Upravno vijeće. Isto tvrdi i Kusin.

Dogodio se presedan

Međutim, Maković tvrdi da se “dogodio presedan, a to je da je v.d. ravnateljice GKD-a, a i kandidatkinja na natječaju, zapisnik s odlukom Upravnoga vijeća poslala na adresu Ministarstva kulture, jednog od osnivača ustanove i od njih čeka da odluče što će činiti. Na moje upozorenje kako se dokument s odlukom Upravnoga vijeća o tako važnom pitanju ne smije ikome slati bez znanja UV-a, pa i mene kao predsjednika, budući sam ga ja potpisao, gospođa Bavoljak kontinuirano ponavlja potpuno neutemeljena tumačenja procedure natječaja, a stvar je proceduralno savršeno jasna. Htio bih napomenuti i to da me je svojedobno nazvala bivša ministrica kulture gospođa Andrea Zlatar Violić i zamolila da, kao predsjednik Upravnoga vijeća, sazovem sjednicu i što prije raspišem natječaj, jer je to u našim ingerencijama”.

Nema novih kandidata

- Postoji niz nepravilnosti u 20-godišnjem radu gospođe Jasmine Bavoljak u kući u kojoj je zaposlena dugi niz godina, a koji joj, držim, nipošto ne idu u prilog na natječaju za ravnateljicu - nadodaje Maković.

Na pitanje koje su to nepravilnosti, kaže: - Nije na meni da kažem to javno.

Međutim, Bavoljak tvrdi: - Sumnjiv mi je način na koji je Maković došao do mojeg osobnog dossiera iz sefa GDK.

Bavoljak nam je poslala dio Zakona o upravljanju javnim ustanovama u kulturi, u kojem među ostalim stoji da ‘imenovanje ravnatelja javnih ustanova u kulturi koje imaju više suosnivača, a jedan od njih je RH, podliježe naknadnoj potvrdi ministra kulture’.

U intervjuu Jutarnjem, kada je imenovana za v.d., Jasmina Bavoljak je rekla: - Htjela bih da se tu održavaju izložbe posvećene baštini, ali prezentirane na suvremeniji način, prihvatljiviji mlađim generacijama. Bavoljak stoji iza projekata kao što su “Pompeji” ili “Refleksije vremena 1945. - 1955.”.

Kako će se riješiti situacija, zasad je neizgledno, a ni ne spominje se ime eventualnog novog kandidata. A sva imena koja su se spominjala više se ne spominju.

Od osnutka 1982. godine u Klovićevim dvorima gledali smo najvažnije izložbe u Hrvatskoj, i ne čudi interes oko čitave teme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:31