VUKOVARSKO ‘U‘

Tko je autor skandaloznog plakata? Dizajneri: ‘Amaterski uradak, perfidna i razorna klopka za društvo...‘

Ivan Penava

 CROPIX, Grad Vukovar
Našim se dizajnerima čini da baš i ne izgleda kao rad nekog profesionalca

I dizajnerska struka poprilično je zgrožena plakatom u kojem se naglašava slovo U, a koji je u petak predstavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Za sad se ne zna tko je njegov autor, njegovo ili njezino ime se nigdje ne spominje, a na upit Jutarnjeg lista iz Grada Vukovara odgovorili su da nam njegovo ime ne mogu otkriti "jer se ne želi eksponirati".

No, našim se dizajnerima čini da baš i ne izgleda kao rad nekog profesionalca već više djeluje, "kao da ga je slagao netko tko zna raditi na kompjuteru, a ‘brief‘ je došao od naručitelja". Takvog je mišljenja i naša poznata dizajnerica Ira Payer.

"Taj plakat ne govori jezikom dizajna, već jezikom toksične politike", smatra.

"Nema se tu što reći o dizajnu. Plakat je kakofonični amaterski uradak, a jedino što se nekako probija jest slovo U i jeftini pokušaj slavljenja ustaške povijesti i ideologije. Rekla bih čak nezreli i otužni pokušaj, kad ne bismo svi znali da je u Vukovaru upravo destrukcija službena gradska politika. Gradska uprava očito ne želi dobro svom gradu i odgovara joj da ga nastavi traumatizirati svim sredstvima, pa i plakatima. Žalosno", zaključuje.

image

plakat vukovar

Grad Vukovar

Plakat je, inače, složen od fotografija iz Domovinskog rata i poginulih branitelja te natpisa "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu" kako glasi slogan ovogodišnje Kolone sjećanja prema posljednjim riječima francuskog dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika HOS-a Jean-Michel Nicoliera koji je ubijen na Ovčari.

Slogan je na plakatu prikazan u dva dijela tako da asocira na križ, gdje je pritom ime grada Vukovara ispisano vertikalno, a "Moj izbor u dobru i zlu" horizontalno na način da se preklapaju u istaknutom slovu u. U cijeli je "dizajn" umetnuta još i kratica za Hrvatski obrambeni savez HOS koji će predvoditi, kako je najavljeno, ovogodišnju Kolonu sjećanja. To je ujedno i prvi put da se HOS spominje na službenom plakatu kojim se obilježava Dan sjećanja.

"Taj je plakat perfidna i razorna klopka za cijelo društvo koja izgleda kao da su je smislile strane, neprijateljski nastrojene tajne službe", kaže dizajner Davor Bruketa o ovom plakatu o kojem će se još puno, kako se čini, raspravljati.

image

Ivan Penava
Vlado Kos/Cropix

Oglasila se i majka mučki ubijenog Francuza kojoj je zasmetalo da su autori plakata koristili fotografije njezinog sina. Jer on nije ni glumac ni "zvijezda" da završi na plakatu. "On je došao braniti Hrvatsku i Vukovar, ali nije bio jedini. Mnogi su poginuli u toj obrani. Penavini motivi su politički, ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj, pa tako ne želim da bude na tom plakatu, već da se s njega ukloni", rekla je jučer za Jutarnji Lyliane Fournier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 11:30