NOVE NADE

Tko ne bi poželio proći Klaićevom ulicom, na proljetni dan, kada ju naslika Duje Šuvar. A tek Trešnjevkom...

Duje Šuvar

Izložba u Galeriji Buzančić vrijedna je preporuke, iako autori osciliraju u kvaliteti

U Galeriji "Vladimir Buzančić" u Novom Zagrebu, paralelno, izlažu dvoje autora. Duje Šuvar, ciklus "Vrijeme i grad", i Gorana Težak, ciklus "Dobra stara budućnost". Postavljeni su, svaki na svojoj strani, nasuprot, slike se ne isprepliću u postavu, pa se i ne čini da su u nekom međusobnom dijalogu. Radovi su im posve drugačiji. Duje Šuvar slika figuraciju, Zagreb, odnosno dva dijela Zagreba, centar u kojemu je živio, i Trešnjevku, gdje sada živi. Tehnika je, pritom, raznolika, primjerice Klaićeva ulica, akril je na reljefu od kaširanih novina. Klaićevu pokazuje na jedan idiličan proljetni dan, boje su pastelne i zemljani tonovi. Svatko bi poželio, kada gledate te Jurićeve slike, biti u trenu tog ranog prijepodneva u toj ulici. On koketira s kičem, svjesno, i kod većina slika uspješno, no možda je kod rada koji prikazuje glavni zagrebački trg, odozgora, u doba kad se na njemu održava neki sajam, ipak malo prešao granicu (podsjetio me na Kirina, koji je, u drugačijem kontekstu, slikao sličan prizor). Posljednje čak tri godine slika Zagreb.

image

Duje Šuvar

Inače, ovaj nadasve zanimljiv tehnički postupak, nastanka slika, opisuje kustosica Barbara Vujanović: duboki reljef, po kojem nastaje negativ, utiskuje namočene novine dobivene iz građevinskog materijala. Naime, glina koju oblikuje dobivena je od odbačenih nepečenih cigli iz ciglane u Mraclinu.

Kustosica, pak, izložbe Gorane Težak, jest Iva Körbler. Ta umjetnica ima sjajan smisao za nijansiranje boja. Duhoviti su, pritom, i nazivi slika, primjerice "Uskrs za nevjernike", "Teleportacija u 3PM". No, kod nje se dogodi, recimo, baš kad je riječ o slici "Uskrs za nevjernike" da bude svega previše.

Izložbu dvoje umjetnika u Novom Zagrebu valja posjetiti, no mogla je biti nešto pročišćenija.

image

Gorana Težak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:14