Spontani prizori

Trap prije nego je bio cool: Izložba fotografija Vida Barića dokumentira sami početak ove scene

Kuku$ Klan

 Vid Barić
Divlje prizore s trap koncerata Barić je snimio između 2015. i 2020. tijekom festivala trap glazbe, kao i na privatnim tulumima

Po brojnim kriterijima trap je danas najdominantniji žanr u svijetu, a novinar Vid Barić uskoro otvara izložbu fotografija koje donose vizualni presjek začetaka ove scene u Hrvatskoj.

"Mladi, divlji, neispavani" njegova je samostalna izložba, koja se otvara 1. travnja u 19 sati u riječkoj galeriji SKC na adresi Kružna ulica 8.

image

Yung Bude

Vid Barić

Divlje prizore s trap koncerata i tuluma Barić je fotografirao u razdoblju između 2015. i 2020. godine, a snimani su tijekom hrvatskih festivala trap glazbe, poput bračkog "Graffiti na gradele", kao i na opskurnim privatnim tulumima na nepoznatim lokacijama.

image

trap party

Vid Barić

Osim najvažnijih protagonista hrvatske trap scene, kao što su bendovi Kuku$ Klan, High5 ili Buntai, fotografije prikazuju i subkulturni sloj publike koja prati rad i koncerte navedenih glazbenika.

Barić se hobistički bavi fotografijom, s posebnim interesom za "iskrenu fotografiju" (candid). Snima isključivo na film, a ovo je njegova četvrta samostalna izložba, nakon što je u 2020. godini fotografije iz iste serije, ali u smanjenom obimu, samostalno izlagao u Splitu, Mariboru i Zagrebu (pop-up izložba). Krajem iste godine, nekoliko fotografija iz serije "Mladi, divlji, neispavani" bilo je predstavljeno i na 35. Salonu mladih, u sklopu izložbenog programa "Situacija", a na poziv kustosice i povjesničarke umjetnosti Anite Ruso Brečić.

image

trap bend Buntai

Vid Barić

"Spontanim ili intencionalnim kadriranjem, serija fotografija 'Mladi, divlji, neispavani', reflektirajući skupinu u djelovanju ili pojedinca kao alegoriju cjeline, priča je o zajedništvu prijatelja, poznanika, prolaznika i glazbenih protagonista suvremenog reperskog Novog vala. Bez cenzure, surovo i glasno, fotografije Vida Barića egzistiraju kao aktualni narativi", navela je u svom osvrtu na fotografije povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik.

"Fotografije su nastajale tijekom nekoliko godina i na različitim lokacijama, ali u razdoblju prije no što se trap pojavio u mainstreamu", rekao je o izložbi autor Vid Barić.

image

Vid Barić

"Danas je, kako znamo, taj podžanr rapa postao neporeciva muzička činjenica, a u svoju glazbu ga jednako miksaju i rockeri i folkeri. Ja ga se sjećam kao čudnog reperskog fenomena iz podruma, za kojeg mari tek nekolicina ljudi. Fotografiranju trapera privukla me opća estetika tog muzičkog pokreta, pomalo i sam zvuk, ali i činjenica da se radilo o doista divljim tulumima, na kojima ekipa poga i stage divea kao da je riječ o punokrvnom punku. Vidio sam nešto u tome, i jednostavno sam htio bilježiti fotoaparatom razvoj tog žanra, kao i samih izvođača te njihove publike", rekao je uoči izložbe autor fotografija Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:11