KAKOFONIJA

‘Trijeznost je nova pripitost‘ viču gigantski stupovi kompjuteriziranim glasovima

 Igor Dugandžić
Krešimir Rogina u Muzeju suvremene umjetnosti otvorio je izložbu "Danas riječ govori više od tisuću slika"

Pomalo i provokativnog naslova, "Danas riječ govori više od tisuću slika", reinterpretirajući uzrečicu da jedna slika govori stotinu riječi, poznati arhitekt Krešimir Rogina otvorio je izložbu u prizemnim prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti, a koja će se moći pogledati do 15. rujna.

Iz sedam trometarskih stupova, postavljenih na postolju u krug, čuje se sedam glasova. Četiri su glasa muška, tri ženska, i svi su kompjuterizirani. Čitaju rečenice iz knjige "R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality", koja sumira istraživanja i promišljanja tog autora o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljene 2018. godine, u izdanju MeandarMedije.

Glasovi čitaju u različitim razmacima, u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina.

image
Krešimir Rogina
Igor Dugandžić

Krešimir Rogina šest je puta nagrađivan na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju. Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu. U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti, ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija.

"Nema više revolucije, samo rebrendiranje", "Moj algoritam zna moj ukus bolje od mene", "Muskova energija i transport umjesto gadgeta Stevea Jobsa", "Strah je alibi za neaktivnost", "Trijeznost je nova pripitost", samo su neke od misli koje je zapisivao arhitekt Krešimir Rogina, i objavio ih u spomenutoj knjizi, koja je objavljena na engleskom jeziku, predgovor je napisao arhitekt David Mikhail, a Rogina ju je posvetio profesoru, arhitektu Ranku Radoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:42