MUSEO REVOLTELLA

Trst je ‘preuzelo‘ 48 uglednih umjetnica koju su u Zagrebu rođene, živjele, stvarale i izlagale

Detalj rada Ksenije Turčić na izložbi
 Jasminka Poklečki
Na izložbi "Zagreb, grad umjetnica" obuhvaćen je širok raspon autorica, od druge polovica 19. stoljeća do početka 20. stoljeća

Cijelu sam prošlu godinu i dobar dio ove s kolegicom, direktoricom Civico Museo Revoltella često kontaktirala, a sve samo da ne bi smetnula s uma naš dogovor da izložba dođe u Trst. Ako mi se ikada 'isplatila upornost', to je bilo u ovom slučaju, govori ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki koja je ovaj vikend u Trstu otvorila izložbu "Zagreb, grad umjetnica".

Direktorica tršćanskih muzeja Laura Carlini Fanfogna, naime, nakon što je bila na otvaranju u Umjetničkom paviljonu, bila je oduševljena izložbom, nastavlja Poklečki, i tada je pao i prvi dogovor, odgađan radi pandemije.

Na samom je otvaranju izložbe bio i Roberto DiPiazza, gradonačelnik Trsta u trećem mandatu. Djela mnogih hrvatskih umjetnica, od Naste Rojc do Vlaste Delimar, njih ukupno četrdeset osam, našla su se tako u klasicističkoj građevini u centru talijanskoga grada, nadomak mora, koju je za svoju umjetničku zbirku u muzej pretvorio barun Pasquale Revoltella u prvoj polovici 19. stoljeća. Odnosno, njihova su djela izložena uz autore kao što su Carlo Carrà, Giorgio De Chirico, Marino Marini, Lucio Fontana, Alberto Burri te mnogi drugi.

Borba za ravnopravnost

Na izložbi je obuhvaćen širok raspon autorica, od druge polovica 19. stoljeća do početka 20. stoljeća, kad su se žene teško ostvarivale u svojim profesionalnim karijerama na području umjetnosti. Nakon Drugog svjetskog rata, bilježi povijest, odnos se prema umjetnicama ipak se mijenja, a prvi se put ženama omogućilo da studiraju na Likovnoj akademiji u punopravnom programu. Danas to izgleda kao nešto što se podrazumijeva samo po sebi, no prošlo je tek nešto više od pola stoljeća kako su se izborile za to pravo. Izložba završava suvremenim autoricama čija djela gledamo trenutno u javnom prostoru.

image
Postav izložbe u poznatom tršćanskom muzeju bogate kolekcije
Jasminka Poklečki

Na koji su način povezane sa Zagrebom umjetnice koje izlažu objašnjava Jasminka Poklečki: "Neke od njih s ovim gradom povezuje rođenje, življenje, stvaranje djela i njihovo izlaganje, a nekima su mjesto rođenja drugi gradovi, no došle su živjeti u Zagreb i u njemu raditi svoja djela.

Došle na studij

Tu su i one koje su u Zagreb došle studirati na Likovnu akademiju pa su potom ovdje ostale i živjeti, raditi i izlagati, no ima i onih koje su u njemu rođene, diplomirale na Likovnoj akademiji, jedno vrijeme stvarale u Zagrebu, ali ih je umjetnički i životni put odveo u druge gradove i druge zemlje".

Izlažu se radovi, među ostalima, i Slave Raškaj, Line Crnčić Virant, Mile Wod, Sonje Kovačić-Tajčević, Ksenije Kantoci, Marte Ehrlich, Mile Kumbatović, Marije Ujević, Nives Kavurić Kurtović, Sanje Iveković, Nine Ivančić, Dubravke Rakoci, Vlaste Žanić, Kristine Leko i mnogih drugih.

Kustosice su izložbe Ljerka Dulibić, Ivana Mance i Radmila Iva Janković, a ostaje otvorena sve do 12. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:58