PRIMIO JE VAŽNE NAGRADE

U 51. godini preminuo je poznati dizajner Igor Ljubičić, sin Borisa Ljubičića. S ocem je radio i špicu za Dnevnik HRT-a

Igor Ljubičić

 HDD
Samozatajan kreativac koji je od sredine 1990-ih i u 2000-im godinama realizirao brojne rado gledane animirane televizijske video špice, kao i 3D ilustracije

U Zagrebu je u subotu preminuo dizajner vizualnih komunikacija i dugogodišnji član HDD-a Igor Ljubičić, javili su iz Hrvatskog dizajnerskog društva. Bio je suautor i suradnik u mnogima od najvažnijih projekata STUDIJA INTERNATIONAL i svog oca, međunarodno renomiranog dizajnera Borisa Ljubičića, samozatajan kreativac koji je od sredine 1990-ih i u 2000-im godinama realizirao brojne rado gledane animirane televizijske video špice, kao i 3D ilustracije niza međunarodno nagrađivanih radova ovog studija.

Igor Ljubičić (3.4.1973. – 21.10.2023.) studirao je produkt dizajn na Studiju dizajna u Zagrebu, već za vrijeme studiranja se uključuje u STUDIO INTERNATIONAL Borisa Ljubičića kao zaposlenik, a 2007. godine postaje i njegov direktor. Radovi Igora Ljubičića su od 1993. uključeni u glavninu najvažnijih projekata ovog obiteljskog studija, a uglavnom je riječ o izuzetnim digitalnim 3D grafikama i animacijama koje su u to vrijeme bile rijetkost, naročito u hrvatskom grafičkom dizajnu.

Među najvažnijim takvim realizacijama su one nastale u kontekstu vizualnog identiteta Hrvatske radiotelevizije, za koju je proizvedeno više od 30 videosadržaja, većinom različitih špica koje su se svakodnevno prikazivale na sva tri programa nacionalne televizije, što je uključivalo špice za Dnevnik, Vijesti, propagandni program, itd., redom vrlo ambiciozne radove koji su imali visoku vidljivost i usjekli su se u pamćenje generacija.

image

Rad Igora Ljubičića

HDD

Premda bazirani na okvirnim konceptima koje je postavio Boris Ljubičić, upravo Igorove 3D ilustracije dale su nizu ovih radova njihovu konačnu vizualnu formu i upečatljivost. Među njima su i nagrađeni projekti kao što su plakati Međunarodnog dana muzeja 1994. i 1997. za Muzejski dokumentacijski centar, plakati i video Helvetica Now, 3D logo, špice i jingleovi sportskih disciplina za 2. svjetske vojne igre u Zagrebu 1999., HAK – Hrvatski autoklub, Optima Telekom, vizualni identiteti Hotela Plitvice i Hrvatske turističke zajednice, kao i 3D video animacija koja je prezentirala dugogodišnji projekt vizualnog identiteta Hrvatske.

Mnogi od ovih projekata nagrađeni su prestižnim svjetskim priznanjima, uključujući Graphis Design Annual, New York; Applied Arts, Design & Advertising Awards, Toronto; Communication Arts Award; Art Directors Club, New York; Creativity Annual Awards.

Posljednji ispraćaj Igora Ljubičića održat će se na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak 27. listopada u 12:30. Hrvatsko dizajnersko društvo izražava duboku sućut njegovoj obitelji, dizajnerima Borisu Ljubičić i Rajni Buzić-Ljubičić, te njegovim kolegama i prijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:57