ODLAZAK LEGENDE

U 97. godini u Parizu je preminula poznata francusko-švicarska fotografkinja Sabine Weiss

Fotografkinja Sabine Weiss

 Joel Saget/Afp/Profimedia
Održala je oko 160 izložbi diljem svijeta, a također je dobitnica nagrade za fotografiju Prix Women in Motion 2020.

Francusko-švicarska fotografkinja Sabine Weiss, predstavnica francuske humanističke škole, umrla je u svom domu u Parizu u 97. godini, priopćila je u srijedu njezina obitelj i suradnici.

Rođenja 1924. u Švicarskoj, sa stečenim francuskim državljanstvom 1995., Weiss je živjela u Parizu od 1949. i u tom je gradu otvorila atelje.

Weiss je posljednja iz francuske humanističke škole fotografije kojoj su pripadali Robert Doisneau, Willy Ronis, Boubat Brassai i Izis i koji su u svojim fotografijama ovjekovječili život običnih ljudi.

Weiss je također poznata po modnoj fotografiji u Vogueu.

Bila je tražena i kao fotografkinja za portrete drugih umjetnika, među kojima su bili skladatelji Benjamin Britten i Igor Stravinsky, čelist Pablo Casals i francuski slikar Fernand Leger.

Održala je oko 160 izložbi diljem svijeta, a također je dobitnica nagrade za fotografiju Prix Women in Motion 2020, koja joj je predana 2021. u Arlesu.

Izložba koja je najavljena u Veneciji u Casa de Tre Oci, koja se otvara 10. ožujka i trajat će do 25. listopada 2022., biti će svojevrsni "hommage" toj umjetnici, objavili su njezini suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:54