VELIKI POSTAV

U Gradskom muzeju u Sisku u petak se otvara senzacionalna izložba 'Knez Bojna - novo poglavlje hrvatske povijesti'

 Dragan Matić / CROPIX

„Knez Bojna – novo poglavlje hrvatske povijesti”, naziv je velike izložbe koje su organizatori Gradski muzej Sisak, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu i Institut za antropologiju. Izložba će u Gradskom muzeju Sisak biti otvorena od petka, 3. svibnja, a posjetitelji će je moći razgledati do 17, svibnja.

Izloženi će biti nalazi pronađeni na arheološkom nalazištu Bojna – Brekinjova Kosa koje je smješteno u zapadnom dijelu Banovine (područje Grada Gline, Sisačko-moslavačka županija), na kojima su dovršeni složeni konzervatorsko-restauratorski postupci.

Na tom višeslojnom nalazištu, koje se prostire na dva međusobno spojena platoa ukupne površina oko 50.000 četvornih metara, potvrđeni su ostaci naselja iz razdoblja lasinjske i vučedolske kultura, kasnog brončanog i starijeg željeznog doba te nalazi datirani u rani srednji vijek, među kojima je i 37 kosturnih grobova.

Ranosrednjovjekovni nalazi od neprocjenjive su važnosti za sagledavanje najranije hrvatske povijesti u razdoblju od 7. do 9. stoljeća. Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, koji je dobio kolokvijalmji naziv - Knez Bojna - po mjestu pronalaska njegova groba, mjesta Bojna na Banovini, , upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:25