VELIKA NAGRADA HDD-a

U konkurenciji za najbolji hrvatski dizajn su alat za osobe s disleksijom i gradski bazeni u Puli

Trumpić Prenc
 Dejan Hren
Predstavljena su 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine, među kojima su tri upravo nominirana za Veliku nagradu HDD-a

Gradski bazeni Pula, Omoguru – alati koji olakšavaju čitanje osobama s disleksijom i drugim poteškoćama čitanja te projekt MADE IN: Crafts and Design Narratives u konkurenciji su za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva. Bijenalna izložba najboljih radova dizajna otvara se svake dvije godine, i ušla je u dvadeset i prvu godinu postojanja. Kako se tradicionalno održava u Muzeju za umjetnost i obrt, koji je stradao u potresu, od sinoć je otvorena online. Predstavljena su 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine, među kojima su tri upravo nominirana za Veliku nagradu HDD-a, dok se ostali natječu za pojedinačne nagrade i posebna priznanja u osam profesionalnih i jednako toliko studentskih kategorija.

Kategorija Dizajn vizualnih komunikacija je kao i u dosadašnjim izdanjima najopsežniji segment izložbe te uključuje 161 rad. Ostale kategorije su Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Dizajn ambalaže, Industrijski/produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, Cjeloviti projekt/proizvod, kategorija Koncept/inicijativa/kritički dizajn te Modni i odjevni dizajn.
Najbolji radovi bit će predstavljeni i na Izložbi nagrađenih radova u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 14. studenog, kada će se dodijeliti i Velika nagrada.

Gradske bazene Pula potpisuje studio Tumpić/Prenc, a grafički dizajn Anton Licul Grk. Riječ je o prostoru od 5900 četvornih metara uključuje razne vrste bazena, svlačionice, saunu i mnoge druge sadržaje. U temelju su oblikovanja linije, a one upućuju na široko polje referenci — od Aicherovih olimpijskih piktograma do mediteranske arhitekture sa slika Giorgia de Chirica. Tijelo plivača na fasadi objekta zapravo je položeno slovo P.

image
Omaguru dizajn
Promo

U konkurenciji su za nagradu i Omoguru – alati koji olakšavaju čitanje čiji su autori Omolab komunikacije. Koncept, web i widget dizajn potpisuje Petar Reić, a tipografiju poznati tipograf Marko Hrastovec. Omoguru projekt okuplja dizajnere, tipografe, logopede, inovatore i stručnjake iz različitih područja s ciljem stvaranja ugodnog iskustva čitanja osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. OmoType font sustav posebno je oblikovan za osobe s disleksijom, s pristupom koji nudi prilagodbu jedinstvenim potrebama svakog korisnika. Kako navode, ustraživanja i testiranja pokazala su da djeca s teškoćama čitanja s OmoTypeom čitaju brže uz manje grešaka te uz manji mentalni napor. OmoType font sustav svoju punu afirmaciju ostvaruje kroz Omoguru digitalne alate za olakšavanje čitanja i učenja osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Omoguru alati imaju više od 20,000 korisnika, ta sada se nude 72 lektirna naslova.

image
Made in
Promo

Treći u konkurenciji je projekt "MADE IN: Crafts and Design Narratives" kojeg potpisuje kreativna direkcija OAZA. Žiri smatra kako ovaj projekt "u isto vrijeme stvara konkretnu novu vrijednost, nova znanja ili novu strukturu za stara znanja, nove načine razmišljanja o tradiciji i suvremenosti, nove mreže ljudi, institucija i ideja, novu priliku da promislimo čime se to kao dizajneri bavimo i kako nam to može pomoći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:09