ODBROJAVANJE

U New Yorku se pojavio neobičan sat. Otkucava vrijeme do katastrofe koja nam prijeti

Možemo očekivati više poplava, požara, pogoršanje gladi u svijetu i veliko raseljavanje ljudi, smatraju kreatori ovog sata

Na Union Squareu na Manhattanu pojavio se sat koji odbrojava vrijeme koje ljudi imaju za sprječavanje klimatske katastrofe.

Po onome što je sat pokazivao u ponedjeljak u 13 sati i 30 minuta, za to nam je preostalo sedam godina, 101 dan, 17 sati, 29 minuta i 22 sekunde. Ako se do tada ne reduciraju emisije štetnih plinova, svijet može očekivati više poplava, požara, pogoršanje gladi u svijetu i veliko raseljavanje ljudi, smatraju umjetnici Gan Golan i Andrew Boyd, koji su postavili ovu instalaciju.

Osim sata koji odbrojava vrijeme, prikazuje se još jedna brojka, koja je za razliku od prve crvene u zelenoj boji. Ona pak prati postotak u kojem se energija na Zemlji crpi iz obnovljivih izvora.

Za autore ovoga sata poruka je jasna: da bi Zemlja preživjela, emisije plinova se moraju reducirati, a vrijeme za to ističe.

- Naš planet ima deadline. Ali mi ga možemo promijeniti - rekao je autor Boyd The Washington Postu. Objasnio je i da je motivaciju za ovaj projekt dobio kada mu se rodila kći. Tjedan dana nakon njezina dolaska na svijet američki je IPCC objavio da je ostalo prilično malo vremena prije no što put prema klimatskoj katastrofi postane ireverzibilan. To je promijenilo način razmišljanja ovog umjetnika.

- Ono što učinimo u narednih nekoliko godina će odrediti u kakvom će svijetu živjeti moja kći, u kojem ćemo živjeti svi mi. Imao sam potrebu da svi i svuda razumiju takav tijek vremena - izjavio je Gan Golan.

Jedna od prvih koja je podržala projekt "Climate Clock" je bila Greta Thunberg, koja je dobila prvu ručnu verziju tog sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:58