Autor ‘Krika‘

U Oslu se otvara spektakularan muzej posvećen Edvardu Munchu, projekcije će biti i u Zagrebu

Muzej u Oslu
 Einar Aslaksen
‘Zaboravite sve što znate o muzejima, ovo je nešto posve drukčije‘ rekli su iz muzeja čija je gradnja koštala 260 milijuna dolara


Kada se ovog petka u Oslu otvori MUNCH sa 11 izložbenih dvorana raspoređenih na 13 katova bit će to jedan od najvećih svjetskih muzeja posvećenih jednom umjetniku.
„Zaboravite sve što znate o muzejima, ovo je nešto posve drukčije“, kaže kaže Stein Olav Henrichsen, ravnatelj muzeja smještenog na samoj obali mora, u uvali Bjorvika, u dijelu grada gdje se nalazi i Opera. Munchov spektakularni muzej otvara se nakon desetljeća raznih peripetija, uglavnom iz političkih razloga, koštao je 260 milijuna dolara, a projekt potpisuje španjolska arhitektonska tvrtka Estudio Herreros koji neki već opisuju kao pravi „vrisak“ aludirajući na najpoznatije Munchovo djelo. U svakom slučaju bit će to impresivna pozornica za Munchovu donaciju gradu nakon smrti 1944. godine koju čini oko 28.000 djela - slika, crteža, skulptura, grafika i fotografija - zajedno s njegovim dokumentima i osobnim stvarima.
Zbirka je inače od 1963. godine bila smještena u jednoj zgradi u rezidencijalnoj četvrti Toyen, a odluku o preseljenju potaknula je krađa dvije slike 2004., „Vriska“ i „Madonne“. Iako su kasnije ova djela pronađena, prema riječima Henrichsena, nakon pljačke postalo je jasno da novi muzej neophodan kako zbog sigurnosti tako i zbog uvjeta u kojima su Munchova djela predstavljena budući da nisu bili na razini koju ova zbirka zaslužuje. Novi muzej pružit će, naime, pet puta više prostora za posjetitelje i kako ističu u MUNCH-u, "ponudit će niz pristupa umjetnosti i životu Edvarda Muncha, kao i djela drugih modernističkih i suvremenih umjetnika u dijalogu s Munchovim.

image
Novi muzej u Oslu
Einar Aslaksen


Grad Oslo odobrio je novi muzej 2008. godine, raspisavši međunarodni natječaj za njegov dizajn, no sam proces pratile su brojne komplikacije. Samo dvije godine kasnije natječaj je poništen, da bi opet bio ponovno raspisan. Političke svađe oko cijene, predložene lokacije na obali i onoga što će se dogoditi s lokalitetom Toyen nastavile su se sve dok na kraju nije postignuta većina u norveškom parlamentu. Danas se Toyen preuređuje kao park i mjesto za razonodu, dok će novi muzej biti otvoren nizom događanja tijekom ovog vikenda, a domaćini su kralj Harald i kraljica Sonja od Norveške.

A kako bi obilježili taj značajan kulturni događaj, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Gradom Zagrebom i muzejom New MUNCH, poklanja građankama i građanima grada Zagreba, te svim njegovim posjetiteljima, projekcije najljepših Munchovih slika, među kojima se ističe planetarno poznati „Krik“. Projekcija Munchovih djela odvijat će se na Zagrebačkim fontanama u petak od 19 do 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 17:33