BROJNI ZNANSTVENICI

U povodu 800. godišnjice: Danas se u Zavičajnoj zbirci održava skup o povijesti Novigrada

Novigrad 1941. godine
 Nikica Karavida
Na skupu sudjeluju eminentna imena iz raznih područja, među kojima znatan udio čine pripadnici mlađe generacije hrvatskih znanstvenika

Danas se u Zavičajnoj zbirci Novigrad održava znanstveni skup “800 godina od obnove rimske kule i prvog spomena imena Novigrad u pisanim izvorima”.


Na skupu sudjeluju eminentna imena iz raznih područja, među kojima znatan udio čine pripadnici mlađe generacije hrvatskih znanstvenika, u želji da se dodatno osvijetli bogata povijest i drugi aspekti toga grada koji je stoljećima bio spoj kontinentalne i jadranske Hrvatske.


Skup otvaraju Željko Tomičić, Ivna Anzulović i Lovre Lučić izlaganjem “Problem kontinuiteta između prapovijesti i srednjega vijeka na primjeru Novigrada i njegova prostora”, a potom slijedi izlaganje zadarskog povjesničara Kristijana Jurana o novigradskim utvrdama, a povjesničar Hrvoje Gračanin iznosi svoj rad “Izvori i historiografija o zatočenju kraljice Elizabete i njezine kćerke Marije u Novigradu”, Ivna Anzulović istraživanje o novigradskoj utvrdi i njezinim posjedima u srednjem vijeku, a Karen-edis Barzman studiju “Prostorna povijest ranonovovjekovnog pograničnog područja: studija slučaja Novigrada u Mletačkoj Dalmaciji (16. – 18. st.)”.

Jadran Anzulović govorit će o Novigradu na starim planovima i vedutama, a Karla Gusar o glaziranoj keramici iz utvrde Fortica. Tomislav Aralica predstavit će spoznaje o zbirci povijesnog oružja obitelji Vlatković iz Novigrada, a Mato Ilkić i Tomislav Aralica o bacačkim i topovskim kuglama nađenima u Novigradu. Onomastičar Domagoj Vidović govorit će o toponimu Novigrad, a kroatistica Kornelija Kuvač-Levačić o novigradskoj kuli kao heterotopiji krize i devijacije u romanu Augusta Šenoe “Kletva”.


U pauzi izlaganja bit će predstavljena i poštanska marka izdana u povodu 800. godišnjice prvog spomena Novigrada, a nakon skupa bit će organiziran obilazak Novigrada i odabranih lokacija na novigradskom području. U povodu skupa otvorena je i izložba u Knjižnici i čitaonica Novigrad izložba “150 godina pošte u Novigradu (1870. – 2020.)”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:42