RAD MARIJE UJEVIĆ

U Puli otkriven spomenik Mati Parlovu: ‘Bio je i pjesnik pa sam ga prikazala kao intelektualca‘

Spomenik Mati Parlovu
Autorica spomenika je zagrebačka kiparica, jedno od najvećih imena hrvatskog kiparstva, Marija Ujević Galetović

Danas je na Giardinima nedaleko njegova legendarnog kafića povodom Dana grada Pule svečano otkriven spomenik Mati Parlovu, najvećoj pulskoj legendi, sportašu svih vremena koji je svojim uspjesima proslavio Pulu na karti svijeta.

Autorica spomenika je zagrebačka kiparica, jedno od najvećih imena hrvatskog kiparstva, Marija Ujević Galetović, koja nije prisustvovala otkrivanju spomenika koji se dugo iščekivao u Puli te su se oko njegova postavljanja često lomila koplja. Zato je prije nekoliko godina njegov kip postavljen u Fažani gdje je Mate i živio.

- Danas njegovo ime s ponosom nosi jedan od najljepših sportskih objekata u Puli, na Verudi, a te 2008. godine osim imena, zadužili smo se i napraviti jedan trajni pijetet Mati Parlovu. Ovo je najsvečaniji dio obilježavanja Dana Grada Pule i Dana oslobođenja uz velikog Mate Parlova, ovdje s nama, uzora mladima i sportašima i zato svima još jednom veliko hvala, svim sudionicima projekta i obitelji Parlov - rekao je prilikom inauguracije spomenika pulski gradonačelnik Boris Miletić.

image
Matko Parlov i Boris Miletić

Autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner, pulska povjesničarka umjetnosti opisala je Parlova kao časnog, predanog i srdačnog sportaša, pobjednika koji se popeo na Olimp, a sada je opet u svom gradu, preko puta svog kafića, opet s nama.

- Prikazan je Mate, kao građanin među građanima, oslonjen, pored svojih medalja s blagim osmjehom koji odaje da mu je drago da je tu među nama, a njegova ljevica malo je povećana kao oličenje njegove snage, uma i čistine - rekla je Gojka Ostojić Cvajner, opisujući spomenik.

Koliko je uistinu bio veliki i svestran Mate govori i činjenica da je igrao i nogomet, te je u sklopu svečanosti zamjenik predsjednika Upravnog odbora NK Istre 1961, Darko Raić Sudar, uručio njegovom sinu Matku Parlovu sliku momčadi na kojoj je njegov otac, Mate.

- Iznimna mi je čast da je spomenik postavljen na Giardinima, među ljudima gdje je Mate i najviše volio boraviti - kazao je sin boksačkog šampiona.

Danas tijekom dana svi su mogli pored kipa Mate Parlova pogledati na velikom platnu i neke od najvećih događaja u njegovoj sjajnoj sportskoj karijeri. Mate Parlov je jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato, te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti, a prije svega, njegovi poznanici kažu bio je čovjek pun ljubavi, razumijevanja i dobrote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:39