INTERVENCIJA

U sklopu projekta Murtić 100 dovršen je mural od 142 kvadrata nadahnut Murtićem

 Damjan Tadić/Cropix
Intervenciju na zgradi pošte u Prilazu baruna Filipovića izvele su pod mentorstvom slikara Fedora Fischera tri studentice ALU

Ovih je dana u sklopu projekta "Murtić 100" dovršena i posljednja od tri likovne intervencije u javnom prostoru grada Zagreba.

Pod mentorstvom slikara Fedora Fischera i prema njegovoj skici nadahnutoj Murtićevim djelom, tri su studentice sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti realizirale mural dimenzija 9,5 x 15 metara na zgradi pošte u Prilazu baruna Filipovića.

image

Marta Dijak, Marta Katavić i Una Küttenbaum, studentice koje su izvele mural, s koordinatoricom projekta Melindom Šefčić i mentorom Fedorom Fischerom
Damjan Tadić/Cropix

Prethodni murali

Oslikavanje murala kojima mladi umjetnici reinterpretiraju djelo jednog od najvećih hrvatskih modernih slikara zamišljeno je u sklopu popratnog programa velike Murtićeve izložbe povodom stote obljetnice njegova rođenja, koja se u Domu HDLU mogla pogledati od 25. svibnja do 18. srpnja.

image
Juraj Vuglač

Pored ovog realiziran je ranije još jedan mural na Akademiji, na zidu Ljevaonice, pod mentorstvom slikara Danka Friščića, a studenti su oslikali i panoe u Maksimiru predvođeni slikarom Grgurom Akrapom.

Cilj projekta "Murali Murtić", koji u potpunosti financira Turistička zajednica Grada Zagreba a provodi ALU, razvoj je umjetničkog identiteta grada Zagreba. "Umjetnici obilježavaju identitet sredine u kojoj djeluju i u kojoj su dali pečat na način kao što je to radio Edo Murtić, podarivši čitavom prostoru novi vizualni identitet vremena u kojemu je djelovao", ističu organizatori.

image
Juraj Vuglač

"Murali na temu Murtićevog slikarstva pažljivo su uklopljeni u odabrane urbane cjeline. Time dižu kvalitetu života i kvalitetu ponude koju svaki posjetitelj Grada Zagreba doživljava u susretu s urbanim identitetom."

Koordinatorica projekta Melinda Šefčić, vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti te autorica projekata estetizacije i umjetničke revitalizacije zatvorskog i bolničkog prostora, ističe kako je ideja bila da studenti steknu nova iskustva rada na zidnoj površini u javnom prostoru.

Zabavno i zastrašujuće

Fedor Fischer, kojemu je kao i trima studenticama prvi put da je radio jedan takav mural, objašnjava kako se inspirirao Murtićevom Novom apstrakcijom. "Proučio sam tu Murtićevu fazu i kroz svoju varijantu pokušao prikazati Murtića. Mural sam bazirao na jednom jednostavnom znaku."

image
Juraj Vuglač

Za tri je studentice, Martu Katavić, Martu Dijak i Unu Küttenbaum, rad na ovom muralu bio dragocjeno iskustvo, a cijeli ih je projekt, kažu, upoznao bolje i s Murtićevim stvaralaštvom, što smatraju vrlo korisnim.

"Na prvoj i drugoj godini radili smo uglavnom figuraciju, tako da nam je Murtićevo slikarstvo i ovaj projekt otvorio jedno novo područje. Ovo nam je jako dobro iskustvo za nešto što ćemo raditi kasnije, a što ne mora biti nužno apstrakcija“, kaže Marta Katavić koja je kao i njezine kolegice s Akademije upravo završila drugu godinu slikarstva.

Nije im, kažu, bilo teško izvesti veliki mural, čak im je bilo i zabavno, ali i malo zastrašujuće, priznaju, zbog visine i odgovornosti rada koji je izložen očima javnosti.

image
Juraj Vuglač

"Dobro je iskustvo osjetiti veličinu toga zida i formata, jako rijetko dobijemo šansu raditi na tako velikim formatima i osjetiti apstrakciju s kojom se nismo dosad previše susretale na Akademiji", slaže se Marta Dijak. I za Unu Küttenbaum je rad na ovom muralu bio veliko iskustvo, pogotovo, kako napominje, zbog formata, a mogle su dodati i "neku svoju energiju i ekspresiju u sve to".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:01