TIHA MISA

‘U Splitu su mi molitelji vikali ‘Bježi Sotono‘, došlo je i do grubog naguravanja, to je bio kaos!‘

 Jakov Prkic/Cropix
Ideja je bila tijekom performansa crvenom niti označiti javni prostor oko svakog muškarca koji kleči, podsjećajući na krv ubijenih žena

"Bio je kaos, nisu mi dozvolili da se približavam muškarcima koji mole. Od svih Tihih misa do sada, ovo mi je bez daljnjeg najgora. Bilo je naguravanja, a vikali su mi Bježi, Sotono" govori nam umjetnica Arijana Lekić-Fridrih. Nastavlja:

"Performans je bio uredno prijavljen. Ipak sam crvenu vunu razvukla, kako je bilo i predviđeno" kaže umjetnica koja je performans izvela u crvenoj haljini. Ideja je performansa sljedeća: na Peristilu će stati pred muškarce koji kleče i tijekom performansa ‘Tiha misa‘ crvenom niti označiti javni prostor oko svakog od tih muškarca koji kleče, "podsjećajući na krv ubijenih žena, na neraskidivu vrpcu koja povezuje majke i njihovu djecu, na posljednju liniju obrane ženskih prava i prava na život bez nasilja u društvu koje će statistike o nasilju u obitelji uzdrmati, posramiti i natjerati na iskonsku promjenu".

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

"Tiha misa" je reakcija, poručili su iz udruge Domino, koja sve to organizira "na sve intenzivniju re-tradicionalizaciju tobože sekularnog hrvatskog društva, koju provode muškarci klečeći svake prve subote u mjesecu u prosječno 10 gradova diljem Hrvatske".

image
Jakov Prkic/Cropix
image

Split, 030224. Performans umjetnice Arijane Lekic Fridrih medju moliteljima na Peristilu. Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Nastavili su: "Ovaj mjesec ‘Tihu misu‘ posvećujemo ‘jakoj i moćnoj‘ ženi koja se, iako tako moćna, nije uspjela obraniti od njega, još moćnijeg, i onoga najmoćnijeg - sustava i strateški uvijek dostupnih i spremnih proceduralnih grešaka. ‘Tihu misu‘ posvećujemo i svim ženama i majkama koje je duboko u naše živote ukorijenjen patrijarhalni sustav iznevjerio i stao na stranu muškaraca, dajući im prednost i čineći ih ‘jačima i moćnijima‘. Posvećujemo ‘Tihu misu‘ majkama kojima je oduzeto pravo na roditeljstvo nakon što su već preživjele fizičko ili psihičko zlostavljanje.

Ženama koje nisu odlučile ostati - pa su ih njihovi zlostavljači nastavili zlostavljati koristeći pravne i sudske mehanizme čija praksa kao da je skrojena za retraumatizaciju ad perpetuum. Ako se nekad i pojavi naznaka kraja nečijeg ciklusa zlostavljanja, još je jedna alternativa dostupna zlostavljačima. Oni i dalje prijete svojim žrtvama kad god požele i uglavnom slobodno šeću našim gradovima, naoružani bijesom, egom i, ponekad, vatrenim oružjem dok svoje žrtve ne odluče ipak - ubiti", poručili su iz udruge Domino, aludirajući na slučaj oko skrbništva nad djetetom pjevačice Severine, i izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o ovom slučaju.

Nastavili su: "U deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji. Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, a čemu svakodnevno svjedočimo, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Iako taj podatak ohrabruje jer pokazuje da žene u većem broju prijavljuju nasilje, svjesni smo da na svaki prijavljeni slučaj postoji bar još toliko neprijavljenih. Žene ne vjeruju sustavu, ne vjeruju Državi - s pravom, jer smo u samo nekoliko proteklih mjeseci svjedočili tome da je nasilje katkad kazneno djelo, katkad prekršaj, katkad nesretan slučaj, a katkad dođe i do proceduralne greške kao izlike koja presudi u korist nasilniku. Ovisno o tome tko je počinitelj.

image

Split, 030224. Performans umjetnice Arijane Lekic Fridrih medju moliteljima na Peristilu. Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix
image

Split, 030224. Performans umjetnice Arijane Lekic Fridrih medju moliteljima na Peristilu. Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Dan prije "Tihe mise", u petak 2. veljače u 19 sati, Lekić-Fridrih u Loggia, Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu otvorila je izložbu "Dota". Izložba traje do 27. veljače, a organiziraju je Hrvatska udruga likovnih umjetnika - Split (HULU-Split) i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. Kustosica izložbe je Natasha Kadin.

Podsjetimo, ovog vikenda, kao i prethodnih prvih subota u mjesecu, održala se javna molitva vjerskog skupa muškaraca u organizaciji bratstva ‘Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina‘. Ovo je službeno 15. po redu organizirana molitva uz klečanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 23:09